Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

5 грешки при къпане - знаете ли ги?

16 март 2022
5 грешки при къпане - знаете ли ги?

5 грешки при къпане. Може да ви е интересно, тъй като няма нищо по-приятно, релаксиращо и здравословно от душ сутрин или вана с етерични масла вечер, за да се отпуснете преди лягане.

 

Но какво можем да правим грешно? Прочетете по-долу, за да разберете!

 

1. Внимавайте с много горещия душ или вана

 

Да, знаем. Има малко неща, толкова приятни, колкото горещ душ или вана, когато се приберем вкъщи, за да се отпуснем. Какво обаче се случва, ако температурата е твърде висока и сме под душа в продължение на петнадесет или двадесет минути?

 

Има опасност да излезете от душа и да изпитате такава голяма температурна разлика, че може да припаднете.

 

Прекалено горещата вода може да доведе до загубата на някои от необходимите масла на кожата ни, които са от съществено значение за поддържането ѝ мека и хидратирана. Топлата вода отваря порите и тогава може да изпитате лека липса на компенсация (неспособност на организма, особено на кръвоносната система, да функционира правилно).

 

Най-добре е да не стоите под или в гореща вода за дълги периоди от време. Пет-шест минути са достатъчни. След това можете да продължите душ или вана с топла или хладка вода. Внимавайте да не заври горещата вода!

 

2. Внимавайте, когато се избърсвате

 

Някои хора, когато излязат от душа или ваната, вземат кърпата и се избърсват по много енергичен и интензивен начин. Ако кърпата е малко груба, тогава тя уврежда кожата им. Тъй като дразненето се причинява бавно, кожата в крайна сметка изсъхва твърде много.

 

Най-добре е да използвате мека кърпа, която ви позволява да изсушите кожата си с малки кръгови движения, като внимателно премахвате водата, без да търкате енергично кожата.

 

Халатите, например, са наистина удобни и подходящи, тъй като ни позволяват да се увием в тях и да останем затоплени, докато кожата изсъхне почти без да го осъзнаваме.

IFrame

 

3. Погрижете се за кърпите, когато се къпете

 

Понякога опасността, свързана с кърпите е не само, че те са груби и причиняват дразнене на кожата, но и че могат да развият бактерии и микроби. Причината? Влагата, която често остава в влакната им, ако не изсъхнат добре.

 

Понякога не е достатъчно кърпата да мирише приятно. Има моменти, когато кърпите остаряват толкова много, че са пълни с химикали от почистващи препарати и в крайна сметка ни причиняват леки алергични реакции. Следователно най-добрият вариант е да заменяте кърпите след известно време, за да избегнем специфични здравословни проблеми.

 

4. Рискът от използване на твърде много сапун при къпане

 

Има разлика между любителите на спорта, които се потят много по време на тренировки, и тези, които се потят малко през деня и просто искат да се изкъпят, преди да отидат на работа. Следователно всичко зависи от човека.

 

Но има някои, които използват прекомерно количество сапун, който е ароматен и мирише добре, без да знаят, че разпространяват голямо количество алкохол и други химикали, които променят pH на кожата и причиняват намаляване на способността на организма да се защитава по естествен начин срещу външни агенти, като акари, бактерии или други микроорганизми.

 

Какво предлагаме? Използвайте нужното количество сапун и вода. И още нещо: ако използвате естествени сапуни, още по-добре.

 

5. Внимавайте с гъбата за баня

 

Това е нещо странно, което си струва да се обмисли. Според дерматолозите най-доброто и здравословно за вашата кожа е да използвате гъба само два пъти седмично при къпане и след това да изсушавате гъбата на слънце след употреба, за да избегнете растежа на плесени в нея, което може да причини инфекции, гъбички или бурсит.

 

Най-добре е да нанесете сапуна на ръка и в нужното количество, както бе отбелязано по-горе. Можете да използвате натурален глицеринов и овесен сапун, който ще се грижи за кожата ви всеки ден, търкайки го директно върху кожата си, без да е необходима гъба.

 

Само два пъти седмично трябва да ексфолирате кожата си, като използвате подходящата гъба, като луфа. По този начин вие помагате да се премахнат мъртвите кожни клетки и ще възстановите баланса на кожата си.

 

Винаги помнете тези прости съвети при взимане на вана или душ. Ще се почувствате отлично!

Сподели: