Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

6 неща, които никога не бива да правите на празен стомах

15 октомври 2020
6 неща, които никога не бива да правите на празен стомах

Често възприемаме набор от навици, които трябва да избягваме да правим в определени часове на деня. И много от нас възприемат навика да правим нещата на празен стомах.

 

В тази статия ще изброим много различни неща, които не бива да правите веднага след като се събудите и на празен стомах. Водете си бележки и се опитвайте да ги избягвате!

 

1. Не приемайте противовъзпалителни лекарства

 

Обикновено не се препоръчва да се приемат определени лекарства на празен стомах и това важи и за противовъзпалителните лекарства.

 

Лекарства като аспирин, парацетамол и други вещества с подобни свойства не трябва да се приемат на празен стомах.

 

Това, от една страна, тъй като се намалява тяхното действие и ефективност, от друга, потенциално могат да причинят сериозни здравословни проблеми като стомашно-чревно кървене.

 

Млякото е в състояние да намали отрицателните ефекти на тези лекарства, така че е добра идея да ги приемате с чаша мляко или вода.

 

2. Не пийте кафе

 

Първото нещо, което правите, когато се събудите, е да пиете кафе? Е, това е вреден навик, защото кафето, дори безкофеиновото кафе, насърчава производството на киселини.

 

Това означава, че ако пиете кафе, без да сте яли преди това, ще страдате от киселини и други проблеми в храносмилателната система.

 

Ако добавим към кафето на празен стомах и факта, че не закусвате, е възможно в крайна сметка да страдате от недостиг на серотонин, което ще се отрази зле на настроението ви за цял ден!

 

Ако обаче не можете да се откажете от този навик - кафе на празен стомах - би било добре да добавите сметана или мляко към кафето. С помощта на техните мазнини ще намалите значително отрицателните ефекти.

 

Също така, не забравяйте да вземете биологично, а не конвенционалното печено кафе.

 

3. Не консумирайте алкохол

 

Консумацията на алкохолни напитки пада като бомба в стомаха, ако гладувате. И това е така, защото усвояването на алкохола се увеличава до два пъти повече, когато стомахът е празен. Все едно слагате интравенозна инжекция алкохол!

 

Ако пиете, докато не ядете, алкохолът ще се извежда от тялото с по-бавна скорост, което причинява силни странични ефекти (махмурлук). Освен това ще се отрази неблагоприятно на черния дроб, сърцето и бъбреците.

 

Ако обаче сте принудени да пиете на празен стомах по някаква причина, най-добрият избор са негазираните напитки, които се сервират студени и имат по-бавно усвояване.

 

 

4. Не дъвчете дъвка на празен стомах

 

Дъвката не е полезна за стомаха, защото хлоридната киселина, която се произвежда всеки път, когато дъвчем, влияе върху лигавицата на празен стомах и може да причини гастрит.

 

Когато дъвчете дъвка, изберете дъвка, която съдържа естествени подсладители като ксилитол и сорбитол, вместо дъвка със захар, цикламат и аспартам.

 

Във всеки случай е най-добре да не дъвчем дъвка повече от 10 минути, дори и да сме яли.

 

5. Не спортувайте

 

На празен стомах е разумно да не се подлагате на напрегнати физически упражнения. Това ще ви накара да загубите още повече мускулна маса.

 

Освен това ще изпълнявате упражненията си неефективно, тъй като тялото ви не е получило необходимата енергия чрез храната.

 

Ако сте на гладно, вместо натоварващи упражнения, опитайте аеробика.

 

Ако имате и чести и повтарящи се проблеми с храносмилателната система, добре е да се храните преди да спортувате, защото физическата активност активира производството на стомашна течност и това не е добре за стомаха.

 

6. Не ходете да пазарувате храна

 

Отложете пазаруването на храна, когато сте гладни, защото ще бъдете накарани да купувате повече, отколкото ви е необходимо. Поради тази причина ви съветваме да не пазарувате на празен стомах.

 

Доказано е, че чувството на глад ни прави по-консумативни, когато става дума за храна.

 

За да избегнете този провал от грешки, отидете за хранителни покупки, когато сте яли. Освен това, опитайте се да съставите списък за пазаруване, който сте приготвили от вкъщи.

 

Това ще ви помогне да спестите пари и да купите по-малко продукти.

 

За тази цел препоръчваме още един трик: плащайте с пари в брой, а не с карта. По този начин получавате по-добро усещане за това колко харчите, което не е така или поне не толкова явно, когато плащате с транзакции с карти.

Сподели: