Социални Мрежи
Каталог
За дома

8 храни за контрол на високи триглицериди

19 януари 2023
8 храни за контрол на високи триглицериди

Високите триглицериди са разстройство, известно като медицинска хипертриглицеридемия, се характеризират с ненормално повишаване на триглицеридите в кръвта.

 

Експертите по сърдечно-съдови заболявания препоръчват да се поддържа триглицеридите в нормални нива, под 150 mg / dl. В резултат на това превишаването на това ниво увеличава риска от сърдечни заболявания и панкреатит.

 

Тялото използва определено количество от този липид като източник на енергия. Превишените триглицериди обаче са една от водещите причини за коронарна болест на сърцето.

 

В допълнение, високите нива на този липид вървят ръка за ръка с намаляване на нивата на липопротеин с висока плътност (HDL), което се нарича "добър холестерол". Разбира се, HDL холестеролът е ключов за почистване на артериите.

 

За щастие, диета, която включва разумни количества мазнини и калории, естествено регулира нивата на вашите триглицериди, преди те да повлияят на вашето здраве.

 

Ето защо е добра идея да увеличите приема на определени храни, които помагат за контрол на високите триглицериди.

 

Нека разберем кои са те.

 

1. Зехтин

 

Изцяло чистият зехтин (екстра върджин) съдържа мононенаситени мазнини, които увеличават количеството на добрия холестерол във вашите артерии.

 

Редовната консумация на зехтин регулира високите нива на триглицеридите, почиства артериите и намалява възпалението.

 

В допълнение може да помогне за предотвратяване на сериозни сърдечно-съдови проблеми в дългосрочен план, като коронарна болест на сърцето, тромбоза и атеросклероза. Следователно е отлична храна за контролиране на високите триглицериди.

 

2. Фасул

 

Фасулът (принадлежащ към семейството на бобовите растения) е известен с високото си съдържание на основни хранителни вещества. Те са отличен избор за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

 

Значителните нива на разтворими фибри, които съдържа, спомагат за намаляване на високия холестерол и контролират високите триглицериди в организма. В допълнение, те помагат да се предотврати натрупването на липиди по стените на артериите.

 

Те също са здравословен източник на въглехидрати и протеини. Тялото ви използва тези вещества, за да поддържа нивата на вашата енергия високи.

 

3. Мазна риба

 

 

Мазната риба е сред най-добрите храни за поддържане на сърдечно-съдовото и когнитивното здраве.

 

Те изпъкват като основен източник на Омега-3 мастни киселини, който е вид здравословна мазнина, която допринася за контрола на високите триглицериди.

 

Освен това те съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които намаляват отрицателното въздействие на свободните радикали, вредните молекули, които ускоряват увреждането на клетките.

 

Някои от най-добрите тлъсти риби са:

 

- скумрия
- сьомга
- риба тон
- сардини
- херинга
- треска

 

4. Овес

 

Овесът, който се счита за един от основните източници на енергия за тялото, е отличен съюзник за контролиране на високите триглицериди във вашите артерии.

 

Първо, овесът съдържа значително количество разтворими фибри, вид хранително вещество, което предотвратява натрупването на лоши мазнини.

 

Второ, овесът има нисък гликемичен индекс. Той също така осигурява малко количество мононенаситени и полиненаситени мазнини. Тези мазнини са известни с положителното си действие срещу различни заболявания.

IFrameIFrameIFrame

 

5. Ядки

 

Орехите, бадемите и другите ядки осигуряват значително количество Омега-3 мастни киселини. Той е основна съставка, която пречиства кръвта и поддържа здравето на сърцето.

 

Ядките също са богати на фибри и антиоксиданти, които в правилните количества помагат за контролиране на високите триглицериди.

 

6. Авокадо

 

Ежедневната консумация на авокадо е много полезна за вашето сърдечно-съдово здраве и общото благополучие.

 

Този вкусен плод е невероятно богат на хранителни вещества, които намаляват възпалението и риска от хронични заболявания, наред с други.

 

 

В допълнение, авокадото съдържа значителни количества здравословни мазнини, антиоксиданти и протеини. Както може би знаете, всички тези съставки са от съществено значение за здравословния метаболизъм и чистите артерии.

 

Маслото от авокадо също помага за контролиране на високите триглицериди и прекомерните нива на лошия холестерол (LDL).

 

7. Чесън

 

Чесънът трябва да бъде включен в диетичния план на всички пациенти с високи триглицериди.

 

На първо място, чесънът допринася за контрола на високите триглицериди и други липиди в кръвта. Също така насърчава елиминирането на токсините.

 

Мнозина твърдят, че чесънът трябва да се яде суров. Вярвате или не, това е най-добрият начин да се възползвате от неговите свойства.

 

8. Папая

 

Папаята съдържа антиоксиданти, фибри и естествени ензими, които подпомагат храносмилането на мазнини. Освен това намалява натрупването на лоши липиди и помага за контролиране на високите триглицериди в кръвта.

 

Можете да ядете папая директно, в смутита или плодовa салатa. Това е чудесен начин да предотвратите образуването на атеросклеротична плака във вашите артерии.

 

Като цяло имайте предвид, че включването на горните храни в диетата ви е само един начин да контролирате високите триглицериди.

 

Важно е също да пиете много вода и да избягвате прекомерната консумация на пържени храни, млечни продукти и други храни с високо съдържание на мазнини.

Сподели: