Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Ароматна зелена салата с печени праскови

15 март 2023
Ароматна зелена салата с печени праскови

Необходими продукти:

 

2 праскови (не твърде узрели)
рукола
маруля
мента
10-12 филийки прошуто
настърган пармезан
зехтин
балсамов оцет

 

 

Начин на приготвяне:

 

Първо измийте плода много добре, подсушете го с кухненска хартия, нарежете го наполовина и го запечете на много нагорещен котлон или на скара, докато хване загар.

 

Измийте много добре останалите продукти, подсушете ги, нарежете руколата и марулята на едри парчета и накълцайте ментата и магданоза.

 

След това сложете всичко в голяма купа и разбъркайте.

 

Обелете печените праскови над купата за салата, така че сокът да попадне в салатата и след това ги накъсайте с ръце на парчета, оставяйки сока отново да попадне в салатата.

 

Добавете сол, черен пипер, зехтин и разбъркайте добре с ръце.

 

След това сложете салатата в голяма чиния и поставете резените прошуто отгоре като декорация.

 

Поръсете с балсамов оцет.

 

Извадете бадемите от костилките, нарежете ги на ситно и поръсете салатата с тях.

 

Завършете с пармезан и прясно смлян пипер.

 

Добър апетит!

 

Съвети

 

Когато печете плодовете, не е лошо да изгорят малко. Така те ще получат приятен вкус.

 

Полезна и любопитна информация за прасковите:

 

Прасковата е един от най-добрите летни плодове, заедно с дините, пъпешите и черешите. Оранжеви или бели засищащи плодове с опияняващ аромат и много полезни свойства за нашето тяло! Така че нека да ги опознаем по-добре!

 

Прасковата е кръгъл плод. Обикновено кората ѝ има мъх, но не винаги, тъй като зависи от нейното разнообразие. Цветът й отвън може да бъде жълт, оранжев, червен или бял, а вътрешността й в различни оранжеви нюанси. Вътрешността е сочна и ароматна със сладък вкус, а в центъра има голяма, твърда костилка.

 

Произходът ѝ е от Китай, а в последствие се култивира широко в Европа (областта Македония в Гърция произвежда най-големите количества праскова). Има около 200 разновидности на праскова, най-известните от които са класическите (жаради), белите праскови и нектарините.

 

Прасковите са чудесен източник на въглехидрати и протеини. Те съдържат много витамини, особено А, С и Е, антиоксиданти, фибри, биотин, натриев калий, фосфор, калций и желязо. В допълнение, те са съставени предимно от вода (90%!), малко захар и много фибри. Всички тези полезни съставки водят до това, че красивите ароматни праскови помагат:

 

 

- в мозъчната дейност
- в профилактиката на остеопорозата
- при понижаване на кръвното налягане, холестерола и сърдечните проблеми
- за укрепване на имунната система
- при превенция на стомашно-чревни разстройства
- за усещането за ситост и загуба на тегло
- за общото усещане за благополучие.

 

Прасковите се берат около седмица преди да са напълно узрели и по този начин се съхраняват около 15 дни. Тъй като те са чувствителни към топлина, ако нямате намерение да ги консумирате веднага, най-добре е да ги държите в хладилника.

 

Хранителната стойност на консервираните праскови

 

Топлинната обработка причинява само леки загуби в хранителните вещества, които са подобни на тези, причинени от готвенето. Към предимствата за избора на консервирани праскови трябва да се добави и фактът, че след като бъдат консервирани, те запазват хранителните си вещества до две години. Това е много важно, защото тези плодове се берат в пика на своята зрялост и се консервират няколко часа по-късно, като запазват хранителните си вещества.

 

Процентите на тези витамини са леко намалени по време на консервирането, което прави консервираната праскова равна на пресния продукт. Предоставената енергия е почти удвоена, но има възможност за производство на продукт с по-малко калории, като се използва плодов сок или чиста вода вместо сироп.

 

Така че, ако сме ви убедили в тяхната полезност, знайте, че прасковите могат да се използват или за директна консумация, или в сладкарството, или в готвенето! Това е плод, който е лесен за пренасяне, което го превръща в перфектна закуска за плажа или на работа. Можете също така да го нарежете на малки парченца и да го сложите в киселото мляко или, ако сте фенове на гурме ястията, да го добавите към салатите си! И разбира се можете да го запазите по-дълго под формата на гранита / сладолед, конфитюр и компот!

Сподели: