Социални Мрежи

Суфле с патладжани - вкусно и здравословно пиршество

21 юли 2020
Суфле с патладжани - вкусно и здравословно пиршество

Необходими съставки:

 

5-6 големи патладжана (според размера на тавичката ви)
20 филийки бекон
20 филийки сирене тост (с ниско съдържание на мазнини)
2 пакета сметана с ниско съдържание на мазнини (по 250 гр. всеки)
1-2 с.л. зехтин
сол
пипер

 

Изпълнение:

 

Първо измийте патладжаните, нарежете ги на филийки, осолете ги добре и ги оставете да се отцедят за 30 минути, за да премахне горчивината.

 

Изплакнете ги добре и ги подсушете с абсорбиращи хартиени кърпи.

 

След това намаслете тавата за печене и леко намажете патладжаните със зехтин от двете страни с четка и ги изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути от всяка страна, за да омекнат.

 

След това намаслете една тавичка от йенско стъкло и разстелете половината патладжани.

 

Разстелете отгоре половината филийки бекон и половината филийки сирене тост.

 

Повторете същия процес в същия ред още веднъж.

 

След това направете дупки между съставките, стигащи до основата на тавата с вилица или нож на няколко места и изсипете сметанта по цялата повърхност и оставете суфлето да престои известно време, докато всичката сметана се абсорбира.

 

Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40-45 минути или докато сметаната попие и леко покафенее повърхността му.

 

Ако е необходимо, към края на печенето покрийте с фолио, за да не се "загуби" сиренето на повърхността.

 

Суфлето с патладжани е готово.

 

Добър апетит!

 

Бонус съвет:

 

Можете да замените бекона с друг нарязан колбас по ваш избор, например пуешка шунка.

 

От какво предпазва патладжанът

 

Консумацията на патладжани действа профилактично срещу атеросклероза, а оказва благоприятно въздействие и при вече съществуваща такава. Освен всеизвестните вкусови качества, патладжаните имат и противовъзпалителни свойства и предпазват черния дроб от мастни натрупвания. А това ги прави изключително полезни и за консумация от диабетици. Предпочитани са и от хора на диета или специален режим на хранене, защото съдържат много малко калории (33.00 в 100 гр. сварен на пара или изпечен патладжан). Важно е да се отбележи и че патладжанът съдържа съединения, които възпрепятстват растежа на раковите клетки в дебелото черво и черния дроб.

Сподели: