Социални Мрежи

Сусамка - сладката суперхрана, която става все по-силна

28 юли 2020
Сусамка - сладката суперхрана, която става все по-силна

В древногръцката кухня са записани рецепти за сладкиши, които много приличат на днешната сусамка. Омир в „Илиада“ го споменава като „интрион“, докато Херодот нарича сладък десерт от сусам и мед. В Крит също го приготвяли, като там представлявал слой от плодове между два слоя смлян сусам с мед. Като цяло изглежда, че този вид десерт, със сусам и мед, древните гърци го смятали за толкова ободряващ, че бил необходима храна преди всяка военна операция в древността и разбира се, че не липсвал и в диетата на спартанците. Опитайте тази рецепта за приготвянето на сусамка и ще я обикнете!

 

Необходими продукти:

 

200 гр. сусам
300 гр. пчелен мед
150 гр. сурови ядки по ваш избор, напр. бадеми, орехи, шам-фъстък и др.
5 с. л. тахан с какао или обикновен
1 с. л. канела
малко сол (на ръба на малка лъжица)
малко настъргана портокалова кора

 

Изпълнение на рецептата:

 

Загрейте фурната на 180 градуса.

 

Измийте сусамовите семена обилно с вода и оставете да се отцедят добре. След това ги сложете в тиган заедно с ядките и ги сотирайте, докато се запекат, тоест придобият златист цвят.

 

В голяма тенджера сложете меда и тахана, оставете на среден огън и изчакайте да заври. За да проверите дали медът е готов, вземете една лъжица и я изсипете в чаша вода. Ако потъне, без да се "счупи", тоест без да прави рисунки във водата, тогава сте готови да добавите и останалите съставки.

 

Махнете тенджерата от котлона и добавете сусамовите семена, ядките, канелата, солта и портокаловата кора и разбъркайте, докато съставките се смесят. Сместа трябва да се отделя от дъното на съда.

 

Сложете намазнена хартия в тавичка и изсипете сместа. С шпатула я разстелете, за да достигне навсякъде.

 

Докато е гореща, нарежете сусамка на едри парчета и я оставете да се охлади.

 

Когато изстинат, нашите сусамки са готови за наслада!

 

Съхранявайте готовите сусамки в кутия, която затваря херметически.

 

Какво трябва да знаете за сусамката?

 

Сусамката е постна! Можете дори да си я приготвите през Страстната седмица!

 

Сусамките се правят и в много други кухни по света. Например, индийците имат Gajak на плочки като нашата (но със захар) и tilor laru (сусамови топки с мед) за закуска, докато в Пакистан се нарича Rewri, а всъщност град Chakwal е известен именно с този десерт. А в другия край на света, в Индонезия, правят сладко със сусамово семе. Нарича се Ting-Ting Wijen, а ако има ядки се казва Ting-Ting Kacang. По-близо до нас, в Полша, ги наричат "sezamki", като се състоят от сусамово семе и тънки слоеве мед. В северен Иран десертът със сусам и мед се нарича "Peshtezik" и често включва и ядки като орехи. В Близкия изток (Палестина, Сирия, Йордания, Ливан) се нарича „simsimiyah“ или „simismiyeh“ и там го правят или хрупкав, или мек като нас.

 

Защо сусамката е истинска супер храна?

 

Защото се състои от чисти съставки, всяка от които сама по себе си е супер храна.

 

Медът е богат на въглехидрати (глюкоза и фруктоза), съдържа протеини, витамини от група В, аминокиселини, ензими, микроелементи (калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк) и вода.

 

Сусамът има високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, протеини и различни микроелементи. Той е богат и на микроелементи. Сред тях калция и желязото се намират в големи количества. Сусамът също е източник на селен, фосфор, магнезий, цинк и мед.

 

Таханът е богат на аминокиселини, осигурява високо количество калций, магнезий и фосфор - минерали, селен, както и значителни количества витамини от В-комплекс (тиамин, рибофлавин, ниацин и др.). Въпреки че е мазна храна, той не съдържа никакъв холестерол и е добър избор за хора, които внимават за холестерола си.

 

Канелата е богата на въглехидрати, калий и калций. Дава енергия, а комбинацията от мед и канела отдавна се използва и като лекарство!

 

Какаото съдържа протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, флавоноиди, есенциални мазнини и много антиоксиданти, в такава концентрация, която рядко срещаме в други суперхрани, плодове или зеленчуци.

 

Портокалът съдържа главно витамин С, но също така и значителни количества фолиева киселина (витамин В9), тиамин (витамин В1), калций, магнезий, фосфор и калий. Това, което не знаете обаче, е, че портокаловата кора всъщност съдържа по-големи количества от определени хранителни вещества спрямо вътрешността, която обикновено ядем!

 

Суровите ядки са полезни за нашия организъм, тъй като те са чудесен източник на протеини, калций, фосфор, цинк, въглехидрати, фолиева киселина, витамини А и Е, мед, селен, антиоксиданти и омега 3 мазнини.

Сподели: