Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Децата и летните лагери

26 ноември 2020
Децата и летните лагери

Въпросите, които родителите често имат, са:

 

- Да предложат на детето си да отиде на лагер, когато то не го иска?
- Ще бъде ли безопасно детето им там?
- На каква възраст може или трябва детето им да ходи на лагер?

 

Детският психоаналитик Александридис подчертава, че лагерът допринася за физическото и особено психическото развитие на децата, но въпросът е от коя възраст нататък е добре за децата и доколко са подготвени за това.

 

Ползите за децата

 

По време на лагера на детето се дават възможности да открие себе си и своите умения. Това може да бъде и възможност да развие своите таланти. За детето, което има ограничен социален живот и ниско самочувствие, лагерът е много полезен, тъй като влиза в контакт с нови познанства и преживявания. Научава се да създава приятелства и разбира се връзките между децата стават по-силни.

 

То се научава да спазва правилата и да зачита работата в екип, както и да прилага индивидуалните правила за чистота, хигиена и хранене.

 

Независимостта и отделянето от родителите са централни за развитието на детето и спомагат за изграждането на неговата идентичност и самочувствие, казва психоаналитикът Ериксън (1994).

 

Подготовка за лагер и разменени гостувания

 

Децата могат първо да се запознаят с ежедневните летни програми, които училищата имат. Но най-трудната част за децата и родителите е нощуването.

 

Разменени гостувания за празници, тържества или почивни дни са много полезни за вашите деца. Прекарвайки нощта в друго семейство с приятел на детето и съответно гостуване на приятел или група приятели на вашето дете във вашия дом, дава страхотни възможности да запознаете детето с живота извън дома и родителите.

IFrame

 

Проблеми на децата, които могат да възникнат в лагера

 

Често срещан проблем за децата е тоалетната, тъй като много деца не могат да ходят до тоалетната извън дома им.

 

.Други деца имат проблеми с храненето. Някои деца изпитват затруднения да се свързват с деца, които не познават, и тогава могат да започнат да се изолират.

 

Размененита гостувания ще подготвят вашите деца и ще им помогнат да преодолеят тези трудности.

 

Съвети за родители

 

Ако детето ви е на седем години, то може да отиде на лагер. Може първит път едно дете в начално училище е добре да остане по-малко дни, ако му е трудно.

 

Започнете да изпращате децата си на екскурзии през уикенда, организирани от тяхното училище или спортен клуб или скаути, със съученици или приятели. Това постепенно ще ги подготви за лагера.

 

Информирайте се заедно за лагера, сигурността, съоръженията, но и за дейностите, които предоставя, и обсъдете с детето си всички въпроси, които може да има.

 

Също така е важно децата да спортуват или да правят някакви тренировки. Изберете лагер, който има развлекателни и спортни програми, така че детето да намери интерес.

 

По-лесно е за детето да отиде на лагер с друго дете, което познава.

 

Ако детето ви не иска да ходи на лагер, опитайте се да разберете защо. Говорете с него за страховете и тревогите му. Уверете детето си за проблеми, които могат да възникнат и възможни решения, които ще приложите, ако например детето иска да разговаря с вас по телефона или ако чувства, че ще му липсвате.

 

Уверете го, че ще го посещавате в предложените часове и дни, определени от програмата на лагера.

 

Ако детето ви изпитва тревожност, не бързайте да го вземете от лагера, първо го насърчете да остане.

 

Опитайте да разиграете програмата на лагера у дома. Например, да се будите в часа, определен в програмата за лагера, накарайте детето да си оправи леглото, да се къпе само. Подгответе го, ако изпитва трудности за нещо.

 

Вашите положителни преживявания от раздялата също ще помогнат на вашите деца. Говорете с ентусиазъм за собствените си преживявания, напр. когато сте ходили някога на лагер или почивка при баби и дядовци или на скаутски екскурзии.

 

Планирайте какво ще правите, когато детето ви е далеч на лагера, тъй като вие като родители може да изпитате чувство на тъга или самота. Това ще ви приспособи към новата ситуация и ще улесни детето ви да отиде.

 

Не забравяйте, че къмпингът е страхотно изживяване с множество предимства за деца.

Сподели: