Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Дихателни инфекции при децата: Причини - диагноза - профилактика

6 април 2023
Дихателни инфекции при децата: Причини - диагноза - профилактика

Климатът от този период, в който живеем, създава повишена тревожност у много родители за здравето на техните деца. Но всяко лошо събитие винаги има много положителна страна. И това е урок както за възрастни, така и за деца, който ще ни помогне да приемем, че животът има своя собствена динамика и трябва да се приспособяваме към събитията, като винаги извеждаме най-доброто в нас.

 

Така че по време на тази пандемия, в която живеем, имаме уникална възможност да се препозиционираме за начина си на живот през последните години, който навреди на здравето ни, както и на природата около нас. Това се отнася за нашата диета, упражнения, поведение като цяло и ежедневно управление на стреса. Когато ценности като здравето са застрашени, е много важно да създаваме не паника, а отлични предпазни тактики, базирани на международни критерии във всички възрасти. Това е още по-важно, когато става въпрос за здравето на нашите деца, където ролята на родителите е от решаващо значение, тъй като имунната им система е все още незряла. Затова е полезно да знаете кои са най-честите инфекции дори през този период, когато не е зима.

 

Най-честите инфекции, които засягат горните дихателни пътища при децата, са обикновената настинка, ларингит, тонзилит и отит. Класическият начин за предаване на тези инфекции е по два пътя, или чрез капчици от секретите, произвеждани от дихателната лигавица, или чрез директен контакт с всеки, който е болен. Ако този механизъм е трудно да се обясни на възрастните и да ги убеди да приложат основни мерки за предотвратяване на предаването на тези инфекции, тогава може да изглежда нереалистично за малките деца. И въпреки това, те често ни изненадват със своето сътрудничество, ако имаме сериозни аргументи и разбира се, ако виждат, че практически прилагаме това, което съветваме.

 

Отит

 

Обикновено започва след вирусен ринофарингит с гадене, болки в гърлото и след това през евстахиевата тръба може да се разпространи възпалението до средното ухо.

 

Обща настинка

 

Характеризира се предимно с кашлица, кихане и хрема, може да има силно подуване на корема или повишена температура, обонятелни и вкусови смущения, изтощение и дискомфорт, но симптоми, които имат постепенно подобрение и правят така наречения цикъл обикновено с продължителност 4-7 дни.

 

Ангина (възпаление на сливиците)

 

Проявява се с болки в гърлото, висока температура, лош дъх, кашлица и често подуване на шийните лимфни възли. Много е полезна помощта на т. нар. strep test да се диагностицира дали става въпрос за вирусна или микробна ангина.

 

Ларингит

 

Обикновено има треска, промяна в тона на гласа, болки в гърлото и понякога задух.

 

 

Всички около 80% от тези инфекции са вирусни и първоначалното им лечение от педиатър или отоларинголог препоръчва промивки за нос, антипиретици, муколитици в някои случаи, антихистамини или инхалаторни спрейове или кортизон.

 

Във всеки случай антибиотиците трябва да се дават само когато има ясна индикация, тъй като са известни отрицателните ефекти върху имунната система от ненужното им приложение.

 

Основните предразполагащи фактори, които улесняват предаването и развитието на тези инфекции, са събирането на много хора на закрито, лошата хигиена на ръцете и устата, неправилното хранене и липсата на плодове и зеленчуци, лошата вентилация в дома, използване на климатик като основно отопление, както и наличието на високи нива на влажност. Други фактори включват алергичен ринит, наличието на хипертрофични аденоиди и някои хронични заболявания като муковисцидоза, диабет и затлъстяване.

 

В случай на деца, които често боледуват, дори и от прости вирусни инфекции, е необходим пълен преглед от педиатър и отоларинголог, за да се идентифицират тези предразполагащи фактори и да се лекуват по подходящ начин.

 

Симптомите на вирусни инфекции в дихателните пътища са доста сходни и разбира се не е отговорност на родителите да ги преценяват и да вземат решения, особено в пандемичния период на коронавируса, в който живеем сега. Ролята на педиатъра е от решаващо значение и той е единственият подходящ да напътства на родителите по най-подходящия начин, за да се избегне паниката, че за всеки вирус, от който се разболява детето им, коронавирусът може да е отговорен.

 

Не забравяйте, че в този труден момент международната медицинска общност работи усилено и методично за намиране на начини за предотвратяване, диагностициране и лечение на този нов вирус. В тази борба можем да допринесем като слушаме, приемаме и прилагаме мерките, обявени от компетентните органи.

Сподели: