Социални Мрежи
Каталог
За дома

Ядете ли мандарини? 6 причини да ги включите в диетата си

7 април 2021
Ядете ли мандарини? 6 причини да ги включите в диетата си

Знаете ли защо трябва да ядете мандарини?

 

Мандарините идват от дърво, което е по-малко от портокала. Техните характеристики са пулпата, фибрите, ароматът и вкусният сок. За разлика от портокалите, кората на мандарините се отстранява по-лесно.

 

Хората ги консумират пресни, в сокове и плодови салати. Използват се и в десерти, конфитюри, смутита и бонбони.

 

Те са здравословна храна, защото се състоят главно от вода.

 

Освен това, поради ниското съдържание на захар, те имат само 53 калории в количество от 100 грама. Мандарините съдържат фибри и хранителни вещества като калий, магнезий, витамин С, фосфор, витамин Е, витамин А и фолиева киселина.

 

Както можете да видите, мандарините са напълно адаптивен плод с важни хранителни вещества за организма. В тази статия ви даваме 6 причини, поради които трябва да ги включите в диетата си.

 

6 причини да ядете мандарини

 

1. Високо съдържание на витамин С

 

Мандарините, като портокалите, са чудесен избор за тези, които искат да консумират по-малко захар. В допълнение, техният вкус и аромат предлагат разнообразие във всяка диета с високо съдържание на витамин С.

 

Аскорбиновата киселина действа върху многобройните функции на организма, като предотвратява сърдечно-съдовите заболявания и ускорява зарастването на рани.

 

В същото време спомага за поддържането на здравето на костите и зъбите, като помага за усвояването на желязото.

 

Също така този витамин помага при производството на колаген и каротин.

 

Каротинът е химическо съединение, което ускорява процеса на окисляване на мастните киселини и производството на енергия. Тези функции помагат за контрол на мастната тъкан чрез изгаряне на мазнини на химическо ниво.

 

2. Борба с рака

 

Свободните радикали причиняват фатално разстройство в клетките на тялото поради лошо хранене, прекомерно натоварване, стрес, тютюн, алкохол и лекарства.

 

В резултат на този процес се развива стареенето, както и редица други проблеми в нервната и сърдечно-съдовата система.

 

Мандарините имат витамин С, витамин Е, каротин и флавоноиди. Тези елементи неутрализират окислителните процеси и се борят с раковите клетки.

 

Всъщност няколко проучвания показват, че тези витамини също подобряват страничните ефекти, причинени от химиотерапия и радиация за различни видове рак (рак на белия дроб, стомаха и простата).

 

3. Борба с анемията

 

Анемията е един от водещите хранителни проблеми в световен мащаб.

 

Това се дължи на ниското производство на хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът е вещество, което е отговорно за осигуряването на кислород в кръвта.

 

Този процес изисква хранителни вещества като желязо.

 

Когато ядете мандарини, вие консумирате количество витамин С, който е в състояние да улесни усвояването на желязо през стомашно-чревния тракт и да подпомогне неговата мобилизация.

 

Според различни научни изследвания, с 25 до 75 mg витамин С, усвояването на желязо в едно хранене се удвоява или утроява.

 

Това вещество взаимодейства с фитат, хранителен инхибитор, като произвежда по-малко сложни неразтворими елементи. В същото време увеличава усвояването на желязо и подобрява проблема с анемията.

 

4. Полезни по време на бременност

 

Мандарините осигуряват фолиева киселина или витамин В9. Това хранително вещество подпомага растежа на тъканите на клетъчно ниво. Освен това помага при образуването на червени кръвни телца.

 

Те също участват в производството на нуклеинови киселини и имат положителен ефект върху развитието на нервната система.

 

Горните функции са особено важни по време на бременността и детството. Ето защо този витамин не трябва да отсъства от здравословната и балансирана диета.

 

5. Сладък източник на калий

 

Калият е важен макроксид, който позволява на водата да регулира функциите на тялото. Това включва мускулите, нервната система и бъбреците.

 

Всъщност калият нормализира определени фактори на кръвното налягане.

 

В спорта консумацията на калий е жизненоважна, защото позволява ефективна хидратация. В допълнение, той замества изгубените метални елементи. Освен това намалява риска от нараняване.

 

Повишеното съдържание на вода и калий в мандарините ги превръща в основен плод за обновяване на глюкозата и електролитите. В резултат на това, когато ядете клементини, получавате възможно най-добрите физически показатели.

 

6. Борба с пикочната киселина и инфекциите

 

Поради съдържанието на вода, лимонена киселина и калий, мандарините имат диуретичен ефект и вкарват алкали в урината. Така че, когато ядете клементини, вие подпомагате борбата с инфекциите и елиминирането на пурините.

 

Пурините са органични съединения, които в случай на свръхпроизводство водят до хиперурикемия и подагра. Те са причинени от отлагания на пикочна киселина в ставите и причиняват болка.

 

Както можете да видите, мандарините имат множество отлични ползи за здравето. Какво ще кажете, ще започнете ли да ядете мандарини?

Сподели: