Социални Мрежи
Каталог
За дома

Как да почистите фурната с лимон?

7 април 2021
Как да почистите фурната с лимон?

Почистването на фурната с лимон или амоняк е естествен начин за ефективно отстраняване на петна. Има много начини и можете да изберете този, който работи най-добре за вас. Разбира се, имайте предвид, че колкото по-сухо е петното, толкова по-трудно е да го премахнете и може да се наложи повече от едно усилие.

 

Лимонът е една от най-разпространените естествени съставки, използвани за почистване на къщата. Предпочита се главно заради дезинфектантните си свойства и аромата на свежест, който придава на пространство. Освен това, ако нямате такъв у дома, това е материал, който лесно можете да намерите дори в най-близкия мини маркет или пазар. Особено ако не сте почитатели на химическите почистващи препарати, тогава е сигурно, че ще се възползвате от действието му.

 

Как да почистите фурна с лимон?

 

Първи начин

 

Най-драстичното решение е старателно да почистите фурната, а не отделните й части. Следователно почистването на фурната с лимон започва с разрязване на лимона наполовина и преминаване на цялата повърхност на фурната с двете части. Опитайте да разтривате повърхностите леко, но в същото време внимавайте да оставите сока от лимона. След това сложете малко сода за хляб върху всяка от двете части на лимона. Хлебната сода има склонност да абсорбира евентуални неприятни миризми. Затова поставете двата резени лимон във фурната за една нощ. На следващата сутрин ги извадете и минете във фурната с влажна и чиста кърпа. Добре би било да го потопите в оцет, така че фурната ви да мирише приятно. С двете половини на лимона можете да натриете решетките на фурната, за да премахнете упоритите петна.

 

Втори начин

 

Вторият метод е по-скоро за дезинфекция на фурната и не толкова за премахване на трудните петна. Затова изсипете сока от два лимона в купа заедно с малко вода. В този момент имате две алтернативи. Първата е да поставите течността в тенджера, да я оставите да заври и след това да я поставите във фурната. Във втория вариант можете да поставите сместа в съд, подходяща за фурна, и да я включите на 250 градуса за половин час. И в двата случая ще има водна пара с аромат на лимон, който има дезинфекциращо действие. След като съдът или тенджерата изстинат, извадете от фурната и почистете стените с чиста кърпа.

 

Трети начин

 

Един от най-ефективните начини е да почистите фурната с лимон и сода за хляб. Комбинацията от тези два материала върши чудеса! Това е най-подходящият метод, ако искате да премахнете отделни трудни петна и замърсявания, като например мазнини. Направете паста от лимонов сок и сода и я разстелете върху петната. Оставете сместа да действа час и половина, след това разтрийте с гъба и почистете остатъците.

IFrameIFrameIFrame

 

Четвърти начин

 

Ако целта ви е старателно да почистите фурната с лимон, тогава използвайте следната рецепта от край до край. Направете смес от 3 чаени лъжички сода за хляб, сок от един лимон и добавете супена лъжица вода, докато стане паста. Разпределете сместа по цялата повърхност на фурната, дори върху вратата й, и я оставете за 4 часа или за цяла нощ, в зависимост от това колко е мръсна. След като изтече това време, отстранете пастата с хартиена кърпа. След това натопете гъба или кърпа в топла сапунена вода и разтривайте, докато фурната ви светне!

 

Пети начин

 

Този метод включва част от фурната и това са решетките. Ако ги използвате за печене върху тях, тогава те определено ще имат остатъци. За да ги премахнете лесно, накиснете ги за 4 часа в леген с вода, сок от един лимон и две чаени лъжички сода за хляб. След това вземете гъба и ги почистете с твърдата ѝ страна, за да премахнете всички замърсявания.

 

Шести начин

 

Почистването на фурната с лимон се отнася и за микровълновата. Затоплянето на храната и пръскането вътре е много често явление. За да направите това почистване, в купа, подходяща за микровълнова, изсипете вода със сок от два лимони, няколко цели резена и чаена лъжичка сода за хляб. Сложете всичко за 3-4 минути. След като я отворите, ще видите, че се е образувала водна пара. Освен приятен аромат, те ще помогнат за дезинфекция и петната ще бъдат лесно отстранени, като ги избършете с кърпа.

 

Надяваме се, че ви помогнахме да направите вашата фурна да блести! Ако обаче почистването на фурната с лимон ви се струва трудно, тогава се обърнете към опитен домашен помощник. 

Сподели: