Социални Мрежи
Каталог
За дома

Как да почистите матрака на леглото?

26 март 2021
Как да почистите матрака на леглото?

Ако принадлежите към любителите на добрия сън и правилната почивка, тогава вашето легло трябва да ги осигури максимално. Не е достатъчно често да сменяте чаршафите, но също така трябва редовно да почиствате матрака си. Днес ви представяме правилните стъпки за почистване на матрака на вашето легло. Следвайте ги, обърнете внимание на подходящите места и поддържайте доброто състояние на матрака с години!

 

5-те стъпки за правилно почистване на матрака на вашето легло!

 

 

Придайте на матрака на вашето легло перфектния вид и лесно го почистете със следните стъпки и съвети!

 

1. Прахосмукачка

 

Първата и най-важна стъпка за започване на почистване на вашия матрак е премахването на прах. Подобно на пода вкъщи, и тук можете да се възползвате от прахосмукачката си. Регулирайте специалния малък накрайник отпред и почистете цялата повърхност на матрака. Първо сложете покривката и започнете почистването. Започнете от горната повърхност и продължете отстрани, но и от обратната страна, след като я завъртите. Тази процедура е добре да се прави доста често дори веднъж на две седмици. По този начин няма да натрупате прах и дребен боклук, което не е полезно за вашето здраве. И почистването на дивана може да започне по този начин.

 

2. Отстранете миризмите

 

Без значение колко често сменяте чаршафите си, вашият матрак събира различни миризми. Те могат да идват от потта, от тялото ви, но и от всякакви петна. Може да не са очевидни, но те съществуват, така че дълбокото почистване със сода за хляб ще направи чудеса. Содата действа като магнит при неприятни миризми и бързо ще ги премахне. Нанесете малко количество прах върху матрака и търкайте с четка, за да проникнете в тъканта на матрака, където миризмите „живеят“. Оставете го за няколко минути или часове, ако имате време и след това отново минете повърхността с прахосмукачка. Няма да остане и следа от миризма или влага!

IFrameIFrameIFrame

 

3. Елиминирайте петната

 

Матракът на вашето легло може да бъде леко повреден и оцветен от петна, причинени от злополучен момент. Небрежност с кафето, храна на вашия домашен любимец, но и следи от кръв и урина могат да създадат дори и най-упорити петна. Ще бъдат още по-трудни за справяне, ако ги оставите да изсъхнат. По-добре е да ги премахнете веднага и разбира се по специализиран начин, в зависимост от състава на петното.

 

Почистване на петна от кръв

 

Вашето основно средство за справяне с това петно ​​е солта. Можете да го използвате по два начина в зависимост от трудността, която ще покаже. Един от начините е да напръскате повърхността със смес от сол и студена вода. Възможно е топлата вода да разпространи кръвните петна, така че я избягвайте. Ако петното е оставено за дълго време и тъканта е "напоена", тогава имате нужда от по-драстични мерки. Направете паста от ¼ чаша кислородна вода, чаена лъжичка течен препарат за чинии и чаена лъжичка сол. Леко го разстелете на място и го оставете да подейства, а след това го премахнете с кърпа, потопена в кислородна вода.

 

Почистване на петна от урина

 

Може да е трудно да се премахне, но не е невъзможно. Напълно възможно е това да се случи в матрака на детско легло, така че трябва да се действа правилно. Отново разтворете 3 чаени лъжички сода за хляб и няколко капки течност за миене на съдове в кислородна вода. Натиснете леко върху замърсената повърхност, без да накисвате матрака и да създавате ненужна влага. Ако не видите резултати, тогава след изсъхване на мястото, пристъпете към най-драстичното решение. Създайте пяна с малко вода и прах за пране и изтъркайте петното с четка. След половин час отстранете остатъците с кърпа, напоена в малко кислородна вода и след изсушаване почистете повърхността с прахосмукачка. Ще видите, че не беше толкова страшно!

 

Почистване на петна от плесен

 

Мухъл в комбинация с бактерии се натрупва в слоя, без ние да ги виждаме. Това се дължи главно на високите нива на влажност, които съществуват в дадено пространство или зона. Мухълът върху матрака също е причина за няколко вида алергии и дихателни проблеми. Почистването на леглата за плесен е много просто, като разтривате сапун върху петна и излагате матрака на слънце. Комбинацията от сапун и слънчева светлина ще създаде химическа реакция, която ще елиминира петна и гъбички, които създават проблема. Това решение обаче е по-повърхностно и се препоръчва да направите почистване с биологичен слой, за да получите по-добри резултати.

 

Различни петна

 

За по-лесни случаи отново трябва да предложим естествени решения за справяне с петната. Ако не знаете откъде идва петното по вашия матрак, тогава не използвайте тежки почистващи препарати, тъй като можете да влошите положението. Лимонът или оцетът с малко сол могат да ви удивят със своите почистващи и дезинфекционни свойства. Дори някои петна лесно се отстраняват с гореща вода, течност за миене на съдове и амоняк.

 

4. Проветрявайте матрака

 

Най-добрият начин да получите освежен матрак е да го проветрите. Затова не забравяйте да го правите поне веднъж на всеки 4 месеца. Изнесете матрака във вашата градина или тераса и оставете слънцето да го освежи и да действа като дезинфектант. Излагането на слънце и чист въздух по естествен начин ще елиминира микробите и влагата. Освен това можете да проветрявате матрака си всеки път, когато сменяте чаршафите си. Затова преди да ги застелите, отворете прозорците и оставете светлината и въздуха да влязат в стаята ви.

 

5. Правилна профилактика

 

Почистването на матрак определено е трудна работа, но може да се улесни, ако се погрижите да го поддържате правилно. Памучен калъф ще предпази матрака от лесни петна, прах и миризми, като действа като предпазна мярка. Важно е този защитен калъф да е водоустойчив, което не означава, че материалът трябва да е пластмасов. Напротив, това ще доведе до обратния ефект и ще задържи влагата, без да оставя матрака ви да диша. Любимият ви матрак ще издържи дълго време с памучен калъф, който ще ви спести ненужни усилия, ако го перете често.

 

Съвет №1: Обръщайте матрака си редовно

 

За да увеличите дълголетието на вашия матрак и да избегнете неравности по повърхността му, е добре да го завъртате поне веднъж годишно. По този начин ще поддържате неговата форма и еластичност, които ще ви осигурят добро качество на сън и почивка!

 

Съвет №2: Погрижете се добре за своите чаршафи

 

Вашите чисти чаршафи влизат в пряк контакт с вашия матрак, така че трябва да обърнете специално внимание както на външния вид, така и на хигиената. В идеалния случай перете чаршафите си и ги гладете при високи температури, за да не прехвърлите микробите на матрака си.

 

Следвайте стъпките по-горе и почистването на вашия матрак вече няма да ви плаши.

Сподели: