Социални Мрежи
Каталог
За дома

Какви са 6-те вида затлъстяване и техните причини

14 февруари 2022
Какви са 6-те вида затлъстяване и техните причини

Има много видове затлъстяване, но всички те могат да бъдат контролирани, ако откриете специалист, който може да адаптира вашия план за лечение.

 

„Не знам какво да правя, за да отслабна повече“ или „Сестра ми яде два пъти повече от мен и е кльощава“ или „Не мога да спра да ям…“. Чували ли сте тези фрази? Възможно е дори да сте ги казали самите вие. Може ли нещо от това да е вярно?

 

Отговорът е да.

 

Има много видове затлъстяване и всеки от тях има различна причина. Следователно е възможно програмата за диета и упражнения, която следвате, да не ви даде желаните резултати.

 

За да не останете разочаровани, ще ви обясним какви са различните видове затлъстяване и как се различават един от друг. Когато решите да отслабнете обаче, най-добре е да намерите специалист, който може да диагностицира специфичния проблем и да персонализира план за лечение, различен от всеки друг.

 

Разберете какви са 6-те вида затлъстяване и техните причини

 

1. Генетично затлъстяване

 

Забелязали ли сте някога, че има някои семейства, в които всички членове страдат от затлъстяване? Това може да се дължи на две причини. Те могат да имат като цяло лоши хранителни навици у дома или всички биха могли да имат генетично предразположение, което ги кара да страдат от този проблем.

 

Това не означава, че пациентите, които имат генетична предразположеност към затлъстяване, трябва да се откажат. Въпреки че е вярно, че на тези хора ще им трябва повече време, за да постигнат целите си, има някои стъпки, които могат да предприемат, за да отслабнат.

 

Първо ще е необходим генетичен тест, който да помогне на лекаря да планира подходящата интервенция.

IFrameIFrameIFrame

 

2. Затлъстяване след диета

 

Това е най-известният тип. Причинява се от възприемане на заседнал начин на живот и консумиране на повече калории от тези, които се изгарят. Този тип затлъстяване има лесно решение. Става въпрос за промяна на начина на хранене, както и за рутината ви.

 

Онези, които страдат от това, знаят обаче, че не е лесно да се преодолее. Това означава, че трябва да има постоянни промени в начина на живот. Не става въпрос само за това да отидете на фитнес и да се храните добре за една година - това е дисциплина за цял живот.

 

С времето ще можете да се отпуснете малко повече, защото метаболизмът ви ще бъде по-бърз. Но всъщност, ако искате да поддържате резултатите от диетата си, трябва да сте много стриктни с навиците си.

 

3. Затлъстяване поради нерегулиран метаболизъм

 

Това е един от най-сложните видове затлъстяване. Това означава, че тялото ви не регулира правилно чувството на глад, така че никога не се чувствате сити. Следователно, по всяко време ще се окаже, че искате да ядете, дори ако вече сте консумирали голямо количество храна.

 

Когато седнете на масата, не можете да спрете да ядете. Резултатът е постоянна липса на удовлетворение след всяко хранене, което може да се усложни с появата на следващото.

 

4. Затлъстяване поради нервност

 

Консумацията поражда удоволствие. Ето защо хората, които имат тревожност или други психологически проблеми, могат да компенсират страданията си с храна. Като цяло те са склонни да избират храни с по-високо съдържание на захар и мазнини. Разбира се, според Атинския университет, трябва да се направят още изследвания за асоциирането на затлъстяването с подобни разстройства.

 

В тези случаи е най-добре да кажете на вашия лекар за вашата диета. Психолог или психиатър ще ви помогне да управлявате стресовите си напрежения и да канализирате енергията си по различен начин. За тези пациенти процесът може да бъде много сложен, тъй като те се отказват от един от малкото източници, които ги карат да се чувстват добре.

 

5. Затлъстяване поради ендокринни проблеми

 

Най-честите проблеми са хипотиреоидизъм и нисък кортизон. Вашата ендокринна система не работи правилно в тези случаи и това ви кара да страдате от хормонален дисбаланс. В първия случай щитовидната ви жлеза произвежда по-малко хормони, отколкото е необходимо за метаболизиране на храната, която ядете. Във втория тя секретира твърде много.

 

6. Термогенно затлъстяване

 

По-рано казахме, че хората стават с наднормено тегло и затлъстяват, когато консумират повече калории, отколкото изгарят. В този случай обаче тялото ви не достига температурата, необходима за това изгаряне. Следователно почти всички храни се превръщат в наддаване на тегло.

 

 

Един лекар може да бъде от голяма помощ в този случай и може да бъде необходим. Ако просто спазвате определени диети, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това се дължи на факта, че рискувате да намалите приема на храна, докато той стане опасно малък.

 

Въпросът със затлъстяването е много по-сериозен, отколкото обикновено мислят хората. С него трябва да се подхожда внимателно. Сега, когато знаете какви са видовете затлъстяване, най-доброто нещо е да забележите дали качвате килограми и да поговорите с Вашия лекар. Той ще ви даде най-правилното решение.

Сподели: