Социални Мрежи
Каталог
За дома

Какво става ако ядете два банана на ден? Започнете от днес

12 януари 2023
Какво става ако ядете два банана на ден? Започнете от днес

Какво ще стане ако ядете два банана на ден? Освен прекрасния си вкус, бананите са много полезни и за вашето здраве. Ако не вярвате в това, опитайте се да ядете два банана на ден и ще видите как тялото ви реагира.

 

В тази статия ще разгледате някои от многото предимства, които имат бананите.

 

Яденето на два банана ще понижи кръвното ви налягане

 

Бананите са в състояние да възстановят кръвното ви налягане до нормални нива. Това е така, защото те понижават високото кръвно налягане благодарение на факта, че съдържат около 420 mg калий.

 

Яденето на два банана ще ви помогне да отслабнете

 

Бананите са в състояние да намалят излишното тегло благодарение на високото си съдържание на фибри, което означава, че ви карат да се чувствате сити за по-дълго.

 

 

Бананът е храна, която съдържа устойчиво нишесте. Това е вещество, което намалява апетита и ви помага да предотвратите наддаването на тегло. Това нишесте може също да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

 

Освен това повишава чувствителността на тялото ви към инсулин, което е много важно. В крайна сметка, ако клетките не са чувствителни към инсулин, те не могат да абсорбират глюкоза. Тогава се чувствате гладни. Следователно натрупването на мазнини зависи от инсулина.

 

Намаляват шансовете да получите анемия

 

Бананите намаляват шансовете за развитие на анемията. Анемията се причинява от липса на желязо в кръвта и причинява голяма умора в резултат на намалените червени кръвни клетки и ниския хемоглобин.

 

Бананите съдържат високо съдържание на желязо и по този начин стимулират образуването на червени кръвни клетки. В допълнение, то е и източник на витамин В6, който е отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар.

 

Подобряват храносмилането

 

Бананите са в състояние да подобрят храносмилането ви. Този плод се усвоява лесно, без да дразни храносмилателната ви система. Бананите съдържат устойчиво нишесте, което не се усвоява.

 

Така то достига до дебелото черво, за да поддържа растежа на здрави бактерии. Като цяло това е вид плод, който силно се препоръчва в случаите на гастрит или киселини или да се консумира след диария, защото възстановява загубените минерали.

 

Яденето на два банана ще намали нивата на стрес

 

Бананите ще намалят нивата на стрес и ще подобрят настроението ви. Бананите съдържат триптофан - вещество, от което тялото се нуждае за производството на серотонин, който е известно като хормон на щастието. Един банан също съдържа около 27 mg магнезий - един метал, отговорен за осигуряването на добър сън през нощта, който е свързан с вашето настроение.

 

Компенсират недостига на витамини

 

Бананите са богати на витамин В6: един банан съдържа 20% от препоръчителната дневна норма на витамин В6. Благодарение на този витамин тялото може да произвежда инсулина, хемоглобина и аминокиселините, необходими за създаването на здрави клетки.

 

Бананите също съдържат много витамин С. Всъщност един банан доставя 15% от препоръчителния дневен прием.

 

Витамин С е важен антиоксидант и е отговорен за неутрализирането на вредните свободни радикали, т.е. активните молекули, които разрушават организма.

 

Благодарение на това количество витамин С, съдържащо се в бананите, е много лесно тялото да поддържа здрави кръвоносни съдове и да участва в производството на колаген.

 

Дават ви енергия

 

Благодарение на съдържанието на калий, мускулите ви са много по-добре защитени от спазми. Също така, благодарение на въглехидратите, които тялото ни осигурява, получавате нужната енергия, за да издържите усилена тренировка.

 

Препоръки, които да имате предвид

 

Що се отнася до консумацията на банани, трябва да имате предвид, че узряването на банан директно влияе върху хранителните му свойства. Ако купувате зелени банани, трябва да сте наясно, че те се състоят основно от нишесте.

 

Както споменахме, нишестето е полизахарид на глюкозни молекули, който бавно освобождава енергията. Нишестето затруднява усвояването на банани от организма.

 

Ако изберете узрели банани, те съдържат 90% захароза и само 7% нишесте. Захарозата се състои от една молекула глюкоза и една от фруктоза. В резултат на това тя се абсорбира по-бързо и ефектът ѝ върху гликемията и инсулиновия отговор е по-голям.

Сподели: