Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Картофени кюфтета - бързи и вкусни!

24 ноември 2022
Картофени кюфтета - бързи и вкусни!

Една рецепта, която ще се хареса на всички, които обичат картофите и ще даде друга бележка на вашата маса. Апетитен блян, който ще се стопи в устата ви!

 

Необходими продукти:

 

1 ½ кг картофи (почистени и нарязани на малки парченца)
1/3 връзка нарязан магданоз
2 глави лук, нарязани на ситно
1 чаша настъргано сирене
малко брашно
3 яйца
олио за пържене
сол
пипер
риган

 

Начин на приготвяне:

 

Първо почистете и нарежете картофите, след което ги сложете във вода с малко сол.

 

 

Сварете ги добре в тенджера с вода.

 

След като са готови, оставете ги да изстинат малко и ги пюрирайте.

 

След това разбийте яйцата в купа, добавете сол и черен пипер.

 

Сложете пюрето, лука, магданоза, ригана, солта и черния пипер в купа.

 

Разбъркайте малко и добавете яйцата.

 

След като сте разбъркали всичко добре и сте получили хомогенна смес, е време да оформите кюфтетата.

 

Оформете картофените кюфтета и ги оваляйте в брашното.

 

Сложете на среден огън в тиган, олиото да загрее и ги запържете.

 

Накрая, щом картофените кюфтета са готови, оставете ги да изстинат малко и ги насладете заедно със сос от кисело мляко.

 

Добър апетит!

 

Съвети за перфектни картофени кюфтета

 

След изпържване би било добре да сложите картофените кюфтета в чиния със салфетка или домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.

 

Внимавайте с пърженето, те не отнемат много време за приготвяне, но се уверете, че са добре приготвени и отвътре.

 

Топ 10 причини да ядете повече картофи

 

Въпреки че начинът, по който готвим картофи, играе важна роля, т.е. варените картофи са много по-здравословни в сравнение с пържените, те не трябва да липсват от диетата ни, докато съдържанието на нишесте и въглехидрати не трябва да ни пречи да ги консумираме.

 

Всъщност това, което прави картофите толкова специални, е, че те съчетават характеристиките на нишестените храни с тези на зеленчуците.

 

1. Картофите съдържат малко количество протеин: около 3 грама на средна порция 180 грама варени картофи. Въпреки че това количество е по-малко от 10% от дневната потребност за възрастен, картофите са добър източник на аминокиселините лизин и триптофан и, когато се комбинират с мляко или яйца, дават храна с високо съдържание на протеини.

 

2. Картофите са източник на фибри, което допринася за усещането за ситост и засилва здравословното функциониране на стомашно-чревния тракт. Една порция 180 гр. варени картофи осигурява около 3 гр. фибри - количество, отговарящо на повече от 10% от препоръчителния дневен прием, което е 25 гр. фибри на ден.

 

3. Картофите са надежден източник на витамин С - средно варен картоф (180 гр.) съдържа около 10 мг витамин С - количество, което отговаря на 1/8 от дневната нужда за възрастен.

 

4. Има няколко различни витамини от B комплекс и картофите са важен източник на няколко от тях. Средна порция варени картофи (180 гр.) съдържа повече от 1/6 от дневната нужда за възрастен човек във витамин В1, В6 и фолиева киселина.

 

5. Картофите са важен източник на калий. Калият изпълнява много функции, включително мускулна функция и свиване, предаване на нервни импулси и регулиране на кръвното налягане.

 

6. Картофите по природа не съдържат натрий (който с хлор образува сол). Препоръките за обществено здраве подчертават, че трябва да се внимава приемът на сол да не е висок поради връзката между приема на натрий и риска от високо кръвно налягане (хипертония).

 

7. За тези, които се опитват да отслабнат или да избегнат наддаване на тегло, картофите могат да играят полезна роля. Средна порция варени, обелени картофи (180 гр.) съдържа около 140 калории - енергия много по-ниска от енергийното съдържание на същото количество варена паста (286 калории) или варен ориз (248 калории). Трябва обаче да се внимава енергийното съдържание на картофи при пържене (дълбоко пържене) да бъде два до три пъти по-високо от това на варени или печени картофи, така че картофът в този вид да е по-малко подходящ за хора на диета за отслабване.

 

8. Още "добри новини" за тези, които се опитват да избегнат качването на килограми, е, че картофите имат висок индекс на ситост. Изследване на ефектите на ситостта върху различните храни показа, че картофите имат три пъти по-висока наситеност от белия хляб.

 

9. Поради разнообразието от начини за приготвяне на картофи, съдържанието на хранителни вещества в картофените ястия е силно променливо. Загубата на хранителни вещества по време на готвене зависи от температурата и времето за готвене. Водоразтворимите витамини и минерали, като витамините от В-комплекс, витамин С и калий, излизат от картофи във водата по време на кипене. Когато картофите се сварят с корите (въпреки че след варене те могат да бъдат обелени и изядени без корите), загубата на хранителни вещества значително намалява.

 

10. Много малък брой хора не могат да понасят глутен, който е протеин, който се намира в пшеницата и ръжта. За хората, които трябва да спазват безглутенова диета и поради това не могат да ядат обикновени храни, включително хляб, макаронени изделия и повечето зърнени закуски, картофите са особено важна храна.

Сподели: