Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Лесна рецепта с хумус и червен пипер

17 ноември 2022
Лесна рецепта с хумус и червен пипер

Това е лесна рецепта с хумус и червен пипер за цвят. Може да не го знаете, но това ястие от Близкия Изток е не само питателно, но има и малко калории!

 

За тази рецепта ще следваме традиционна рецепта с основните съставки: нахут, тахан, лимонов сок и пресен чесън. Всичко, което ще добавим, е малко червен пипер, въпреки че можете да използвате и лют червен пипер, ако обичате по-пикантен вкус.

 

Тази рецепта е толкова вкусна, колкото и гъвкава. Искаме също да знаете, че можете да добавите и други съставки, за да промените вкуса ѝ.

 

Готови ли сте?

 

Да ядете ли хумус или не?

 

Невероятният нахут

 

Нахутът е основната съставка в хумуса. Това е бобово растение, което се откроява като фантастичен източник на много основни хранителни вещества. Така че, ако все още се нуждаете от причина да опитате тази рецепта, тогава не търсете повече. Една порция от 100 гр. хумус осигурява:

 

Калории: 166
Мазнини: 9,6 грама
Протеин: 7,9 грама
Въглехидрати: 14,3 грама
Влакна: 6,0 грама
Манган: 39% от ПДП
Мед: 26% от ПДП
Фолиева киселина: 21% от ПДП
Магнезий: 18% от ПДП
Фосфор: 18% от ПДП
Желязо: 14% от ПДП
Цинк: 12% от ПДП
Тиамин: 12% от ПДП
Витамин В6: 10% от ПДП
Калий: 7% от ПДП

(ПДП - препоръчителен дневен прием)

 

Лесна рецепта с хумус и червен пипер

 

Тази лесна рецепта с хумус и червен пипер се съчетава добре с всички ястия. Можете да я използвате и за замяна на майонезата от магазина.

 

Най-добрият начин да се уверите, че консумирате качествен хумус с всичките му хранителни предимства е да го направите сами у дома. И така, ще ви покажем как да направите традиционната рецепта и след това как да добавите червен пипер или други съставки.

 

Необходими продукти:

 

- 1 до 1 1/4 чаши сух нахут (след като го сготвите ще имате 3 чаши нахут, можете да ги обелите, ако предпочитате)
- 1 до 2 скилидки чесън, намачкан
- 3 до 4 кубчета лед
- 1/3 чаша тахан
- 1/2 ч. л. сол
- сок от 1 лимон
- топла вода (ако е необходимо)
- екстра върджин зехтин
- червен пипер за вкус

 

IFrameIFrameIFrame

 

Начин на приготвяне:

 

Първо накиснете и сгответе нахута. Той трябва да бъде накисват една нощ преди готвенето.

 

След това, след като е сварен, можете или да го обелите или да го оставите така за по-плътна текстура. Във всеки случай добавете нахута и чесъна в купата на блендера и ги направете на пюре.

 

След това, докато блендерът все още работи, добавете ледените кубчета, тахана, солта и лимоновия сок. След това разбъркайте всичко за около четири минути. Проверете плътността на сместа и ако тя е твърде гъста, сложете сместа обратно в блендера и добавете малко гореща вода на ниска скорост.

 

Продължавайте да разбивате, докато не получите желаната плътност на сместа.

 

След това разпределете сместа в купа за сервиране и добавете екстра върджин зехтин. Гарнирайте с малко нахут по средата, ако желаете. Поръсете с червен пипер.

 

И накрая остава само да му се насладите заедно с топла питка и зеленчуци по ваш избор.

 

Тази лесна рецепта с хумус е чудесно ястие

 

По принцип тази и други версии на хумус могат достойно да заменят сосовете от магазина. Кремообразният му вкус и текстура определено ще подобрят много от вашите ястия. А най-хубавото е, че няма да получите допълнителни калории. Например, можете да добавите хумус към:

 

- сандвичи и бургери
- яйца
- пилешки хапки и бифтек
- тост, хляб и крекери
- царевица
- всякакви зеленчуци
- салати, супи и кремове

 

Заключителни бележки

 

Хумусът е много здравословно ястие. Въпреки че традиционната рецепта е най-добрата, не се колебайте да експериментирате с други съставки като печен чесън и чушки, авокадо, черен боб, люти чушки и др.

 

Също така, не се страхувайте да използвате тахан. Нужна ви е само 1/3 чаша тахан на три чаши варен нахут за вкусен и неустоим хумус. Не се колебайте обаче да добавите повече, ако желаете.

 

И накрая, обърнете внимание на това, което ядете с това ястие. Въпреки че върви перфектно с всичко, имайте предвид, че ако го ядете с пържено пиле, почти трябва да забравите, че то е с ниско съдържание на калории! Нашият съвет е да го консумирате с други здравословни храни, като пълнозърнест хляб и пресни зеленчуци.

Сподели: