Социални Мрежи
Каталог
За дома

Не искам да се къпя: 4 решения за родители

2 декември 2022
Не искам да се къпя: 4 решения за родители

Ако принадлежите към категорията родители на деца, които виждат водата като най-лошия враг, спечелете войната с познания, така че следващия път, когато бъдете „бомбардирани“ с извинения, можете да ги отблъснете с логика и самообладание.

 

I извинение на детето: Днес не искам да се къпя! Направих вчера. Трябва ли пак?

 

Отговор на родителите: Тук методът за сравнение ще ви помогне да дадете удивителни и убедителни отговори. Можете например да кажете на детето: „Добре тогава. Вчера яде храна. Това означава ли, че днес ще ядеш отново? И вчера спа. Значи днес нямаш нужда от сън? " и т.н. Като давате подобни примери от ежедневието, ще помогнете на детето да разбере, че има неща, които трябва да правим всеки ден в живота си. На първо място, разбира се, трябва да обясните значението на личната хигиена:

 

- По здравословни причини, за да се избегнат микробни инфекции и дразнене
- По социални причини, тъй като тялото ни не трябва да има странна миризма, когато се срещаме с други хора
- От съображения за елегантност, тъй като чистата кожа означава добре поддържан и красив външен вид.

 

II извинение на детето: Още не съм приключил играта!

 

Отговор на родителите: Обяснете на детето, че няма нужда да спира да играе. Много е просто, защото може да пренесе играта във ваната. Ако например детето е по-малко, можете да напълните ваната с гумени патета и пластмасови кукли. Ако говорим за по-голямо дете, което не се „лъже“ с лодки и плаващи играчки, опитайте импровизационни игри, напр. докато миете косата му, направете му забавна прическа с помощта на пяната (игличка, мохиканска прическа, дяволски рога и др.) и се посмейте заедно или дори си направете селфи.

 

IFrameIFrameIFrame

 

III извинение на детето: Люти ми на очите

 

Отговор на родителите: Кажете му: "И въпреки това, изобщо не люти." Детето може да има лош спомен от шампоан, който някога е дразнел очите му, но сега във ваната си имате душ гелове, които не "лютят" на очите. И детски шампоани, които също не предизвикват дразнене. Във всеки случай, ако детето все още вижда къпането като „враг“ на очите си - въпреки подробното ви обяснение - оставете, поради психологически причини, кърпа за лице близо до ваната.

 

IV извинение на детето: Страхувам се, че ваната ще ме засмуче

 

Отговор на родителите: Преди да приемете това оправдание за абсурдно, помислете, че въображението на малките деца е доста развинтено и че това, което прилича на обикновен сифон, може да изглежда като злобно чудовище за детето, разрушителна черна дупка, която засмуква всичко вътре. Така че, вместо обикновен душ, изберете вана с мехурчета. Напълнете ваната с вода и изсипете много душ гел, така че пяната да скрие гледката на "черната дупка". А когато приключите, не забравяйте да изпразните ваната, докато детето е вътре, защото „кошмарът, от който страда“, ще се завърне.

 

V извинение на детето: Не искам да се къпя, защото след това трябва да си лягам

 

Родителска реакция: тук средният път ще удовлетвори малки и големи. Обяснете на детето, че трябва да легне след банята, за да отпусне тялото си, но че няма нужда да спи веднага. Можете да седнете до него и да му прочетете приказка или да разкажете смешни истории.

 

Добре. Примирието излезе ли на преден план или все още отказът "торпилира" всичките ви усилия?

Сподели: