Социални Мрежи
Каталог
За дома

Невероятните ползи от карфиола, за които не знаете!

3 юли 2023
Невероятните ползи от карфиола, за които не знаете!

Карфиолът е един от най-здравословните зеленчуци и принадлежи към семейството на кръстоцветните, което е най-известно с броколи. Той е около 85% вода и има много малко въглехидрати, протеини или мазнини, но е богат на важни витамини, минерали, антиоксиданти и други фитохимикали. В тази статия ще говорим за всички невероятни ползи от карфиола, така че продължавайте да четете!

 

Той е идеален зеленчук, който да добавите към балансираната си диета поради свойствата си за отслабване, тъй като е с ниско съдържание на калории. И най-хубавото е, че това е универсална храна, която може да се яде варена, на пара и да се добавя към салати и много други рецепти. Искате ли да знаете повече за причините, поради които трябва да включите карфиола в диетата си?

 

И така, ето какви са изключителните ползи от карфиола:

 

Подобрява здравето на сърцето

 

Карфиолът съдържа химично сярно съединение, наречено сулфорафан, което помага за подобряване на кръвното налягане и бъбречните проблеми. Според изследвания, сулфорафанът може да бъде свързан с метилиране на ДНК, което е критично за нормалната клетъчна функция и правилната генна експресия - особено във вътрешните стени на артериите, които са чувствителни към увреждане.

 

Има противораково действие

 

Доказано е, че съдържащият се в карфиола сулфорафан има противораков ефект, като убива клетките, причиняващи рак и блокира растежа на тумора. Според изследвания отстраняването на раковите клетки вероятно е ключът към борбата с това заболяване. В някои изследвания, например, комбинирането на карфиол с куркума може да бъде много ефективно в борбата и лечението на рака на простатата.

 

Проучванията върху животни показват, че сулфорафанът може да намали ефекта и растежа на туморите върху млечните жлези. В допълнение, други химически съединения, открити в карфиола, като индол и изотиоцианати, показват положителни резултати при инхибиране на прогресирането на рак на стомаха, пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, черния дроб и белите дробове.

IFrame

 

Подобрява здравето на мозъка

 

Друг полезен химикал, открит в карфиола, е холинът, витамин от група В, който играе важна роля за здравословното развитие на мозъка. Всъщност консумацията на холин по време на бременност може да има невероятни ефекти върху мозъчната активност на плода, а изследванията показват, че може да подобри умствената функция, ученето и паметта.

 

Стимулира детоксикацията на тялото

 

Карфиолът съдържа антиоксиданти, които заедно с другите му хранителни свойства насърчават прочистването на организма. В допълнение, неговият синтез в глюкозинолат също активира ензимите, които допринасят за детоксикацията.

 

Има противовъзпалителни свойства

 

Карфиолът има редица хранителни вещества, които са противовъзпалителни, включително индол-3-карбинол или I3C, което е противовъзпалително, тъй като се бори с възпалителните реакции.

 

Тъй като е важен източник на фибри, той помага на храносмилането много. Освен това, според Световната здравна организация, яденето на карфиол може да помогне за защитата на стомашните стени, докато сулфорафанът инхибира растежа на Хелиобактер пилори в стомаха и му пречи да се прикрепи към стените на този орган.

 

Богат е на антиоксиданти и фитонутриенти

 

Консумацията на карфиол снабдява тялото ни с антиоксиданти и фитонутриенти, които са ключът към борбата с широк спектър от заболявания. Този зеленчук има витамин С, бета-каротин, каемпферол, кверцетин, рутин, хинаминова киселина и др. Всички тези антиоксиданти помагат на тялото да се защити от разрушаването на свободните радикали. Което помага за забавяне на стареенето и предотвратява увреждането на тъканите и други органи.

 

Как да се възползвате от предимствата на карфиола

 

Както споменахме по-рано, карфиолът е доста универсален зеленчук, който лесно може да бъде включен в различни рецепти. Добре е да го приготвите цял или на малки розички. Ако решите да го готвите цял, не забравяйте да отделите листата в купа с вода и оцет, за да ги почистите. За да приготвите само розичките, внимателно ги нарежете с нож и след това използвайте същия трик, за да ги измиете.

 

За най-добри резултати ви предлагаме да приготвите карфиола на пара и да добавите малко куркума, за да подчертаете невероятните му ползи за здравето.

Сподели: