Социални Мрежи
Каталог
За дома

Опасни диети и техните предупредителни знаци

7 юли 2022
Опасни диети и техните предупредителни знаци

Опасни диети за бързо отслабване без научна основа могат да се намерят навсякъде. Въпреки това, вместо да ви помогнат, тези магически диети могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

 

Днес ще говорим за точно тези диети.

 

Защо мълниеносните диети са опасни диети?

 

Когато говорим за опасни диети, говорим за диети, които не са балансирани и следователно не осигуряват всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Вместо това може да ви претоварят с някаква храна. Имайте предвид, че не съставките са лоши, а прекомерната консумация на тях. (Не забравяйте, че дори водата може да бъде смъртоносна, ако пиете твърде много.)

 

Има много измамници и безотговорни хора и за съжаление Интернет е пълен с такива хора. Не забравяйте, че когато нещо звучи твърде добре, за да е истина, обикновено не е така. Колкото по-бързо отслабнете, толкова по-бързо ще го възвърнете. Това се нарича „йо-йо диета“.

 

В дългосрочен план хората, които следват този модел, могат да стигнат до дислипидемия. Това е състояние, при което нивата на липидите в кръвта ще бъдат или твърде високи, или твърде ниски.

 

Чудотворните диети често нямат научно доказателство. Напротив, това са само мнения и твърдения, много от които са не само опасни, но и абсурдни.

 

Предупредителните знаци на опасните диети

 

Почти веднага ще разберете, че спазвате опасна диета, защото ще забележите предупредителните знаци, които тялото ви изпраща:

 

Изключителен глад: Тези диети често са ограничаващи и никога няма да се почувствате заситени.

 

Косопад: Ако имате загуба на коса, това означава, че нямате витамин В8 (биотин). В допълнение, появата на сива коса, червен цвят на скалпа, пърхот и чупливи нокти също са признаци, както и мускулна болка.

 

Липса на енергия: Когато нямате витамин С и В, метаболизмът ви работи по-усилено и това допълнително усилие води до умора, придружена от известна апатия и сънливост.

 

Люспест скалп: Това може да показва възможна липса на есенциални мастни киселини като омега 3, тъй като те действат като смазочни вещества в цялото ви тяло.

 

Наранявания в устата и тялото: Многократното наличие на язви в устата и тялото може да ви предупреди, че имате недостиг на витамин В12. Ако това е така, не забравяйте да ядете домашно пилешко месо, червено месо и яйца.

 

Изтръпване на ръцете и краката: Това показва липса на витамини от групата B, като фолиева киселина (B9). В допълнение, B6 и B12 са свързани с проблеми с периферните нерви, които могат да причинят безпокойство, депресия и хормонални дисбаланси.

 

Последиците от опасните диети

 

Както можете да видите, много рестриктивните нискокалорични диети могат да причинят по-сериозни проблеми.

 

В допълнение, те застрашават вашето здраве, защото:

 

- Повишават риска от метаболитен синдром.

 

 

- Тези диети водят до недохранване и дефицит както на витамини, така и на минерали.

 

- Това може да доведе до хранителни разстройства като анорексия и булимия, които имат по-лоши последици от наднорменото тегло.

 

Произвеждат отрицателни психологически ефекти и насърчават йо-йо ефекта.

 

Здравословна диета

 

Всяка диета трябва да отговаря на определени характеристики, за да бъде ефективна и да не застрашава здравето ви:

 

Първо, трябва да търсите постепенно и умерено отслабване в зависимост от вида на тялото, възрастта и пола. За да направите това без хранителни дефицити, трябва да консумирате поне 13 калории на килограм телесно тегло.

 

Балансираното снабдяване с хранителни вещества е много важно за здравословното отслабване, за да се набавят хранителни вещества от всяка група храни.

 

Ще ви трябват поне 40-50% от дневните въглехидрати за правилното функциониране на вашата нервна система (мозък, нерви), сърце и кръвни клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити).

 

Също така, опитайте се да получите около 20 до 30% от дневните си калории от протеини, месо, риба, яйца, сирене, кисело мляко и ядки.

 

И накрая, останалата част от ежедневното ви хранене трябва да включва някаква форма на животински или растителни мазнини. Мазнините не са врагът тук. Но ние се грижим за качеството на мазнините. Затова стойте далеч от хидрогенираните масла (маргарин и други трансмазнини).

 

Заключение

 

Процесът на отслабване трябва да отнеме време и да се осъществява постепенно, за да бъде успешен. Бързите диети са вредни за вашето здраве.

 

Да, можете да вземете една торта и да я изядете, стига да я приготвите с правилните съставки!

 

Имайте предвид, че също трябва да направите малки промени в начина си на живот. По този начин не само ще свалите килограмите, които искате, но и ще се почувствате отлично и няма да ги качите отново.

Сподели: