Социални Мрежи
Каталог
За дома

Психичната устойчивост на детето

12 януари 2021
Психичната устойчивост на детето

Необходимостта от подкрепа на децата е по-спешна от всякога. Скорошната статистика показва тревожно покачване на проблемите с психичното здраве на младите хора, тъй като три от четири психични заболявания започват в детска възраст, докато при 10% от децата е диагностицирано психично заболяване. Тоест при средно 30 деца три от тях ще имат проблем с психичното здраве.

 

Всички искаме нашите деца да са устойчиви. Да може да преодоляват препятствия, да упорстват, когато възникнат проблеми и да се справят с несгоди.

 

Въпреки че може да не успеем да избегнем всички тези предизвикателства, можем да предадем умения, за да помогнем на децата да се справят със стреса и трудностите. По какъв начин? Чрез научаване на устойчивост.

 

Какво е устойчивост?

 

Когато говорим за устойчивост, имаме предвид способността на човек да се справя със стресови житейски ситуации. За децата това включва и начина, по който се справят с предизвикателствата, с които могат да се сблъскат през цялото си детство. Това може да означава справяне със събития като смърт в семейството, преместване, смяна на училище и т.н.

 

Защо устойчивостта е важна?

 

Устойчивостта е важна, особено за психичното ни здраве. Това е житейско умение, което носим в себе си в зряла възраст. Смята се, че колкото по-устойчив е човекът, толкова по-малко стрес изпитва, тъй като е подготвен да се справи с неизбежните състояния, предизвикващи напрежение. По този начин, създаването на устойчивост при децата им помага да преодолеят по-лесно препятствията и намалява шансовете да страдат от стрес или други разстройства, свързани със стреса.

IFrameIFrameIFrame

 

Какви са характеристиките на децата с умствена устойчивост?

 

- показват реален интерес към училище
- решават проблемите ефективно
- чувстват се способни да поемат инициативата
- ентусиазирани са към другите
- показват отговорност и са надеждни
- поставят и постигат реалистични цели
- поддържат усещане за цел и положителна перспектива за живота
- работят автономно
- търсят подкрепа, когато имат нужда

 

Как се създава устойчивост у детето?

 

Следните препоръки, предоставени от Американското психологическо дружество (APA), са ефективни начини, по които можете да помогнете на детето си да стане по-устойчиво:

 

Увеличете оптимизма

 

Когато детето ви е принудено да се сблъска със стресово или неприятно събитие, е полезно да се отбележи, че в допълнение към настоящото препятствие има бъдеще, пълно с позитиви. Насърчете детето си да поддържа чувството за оптимизъм в тези трудни моменти. Това е умение, което несъмнено ще му е от полза през юношеството и зряла възраст.

 

Насърчете детето да научи повече за себе си

 

Да се ​​справи едно дете с трудна ситуация може да бъде упражнение за самооткриване, особено за малките деца. Насърчете детето да говори открито за неговия опит, особено какво е научило за способността си да се справя със стреса.

 

Научете детето да се грижи за себе си

 

Чрез собствения си живот можете да дадете пример, когато учите детето си на предимствата на грижите за себе си. Това включва балансирана диета, упражнения и време за почивка. Избягвайте прекалено планиране на дейности или извънкласни занимания на вашето дете. Вместо това се опитайте да създадете балансиран график за работа, забавление и релакс за вас, както и четене, забавление и релакс за децата.

 

Научете детето си на неизбежността на промяната

 

Промяната може да бъде плашеща реалност както за деца, така и за възрастни. Обясняването на децата от ранна възраст за несигурността в живота ще им позволи да се адаптират по-лесно. Промяната също е чудесна възможност да седнете с детето си и да си поставите някои нови, постижими цели.

 

Сподели: