Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Салата Нисау - впечатляваща и засищаща

21 юни 2023
Салата Нисау - впечатляваща и засищаща

Засищаща и вкусна нюансирана салата, която ще впечатли дори и най-претенциозните.

 

Необходими съставки:

 

200 гр. пресен зелен фасул, варен
2 червени домата, сочни
4 листа маруля
2 чашки листа от рукола
100 гр. консервирана риба тон
4-5 филета от аншоа
2 варени яйца, нарязани на ситно

 

За соса:

 

5 с. л. зехтин
2 с. л. оцет
1 с. л. каперси
1 ч. л. горчица
сол
пипер

IFrameIFrameIFrame

 

Изпълнение на рецептата:

 

Първо пригответе соса в блендера, за да включите и каперсите.

 

Накрая добавете солта, след като първо я опитате, за да не стане солена от каперсите.

 

След това вземете купа и първо сложете накъсаните на ръка листа от маруля.

 

Веднага след това добавете листата от рукола и отгоре доматите, нарязани на филийки.

 

Около ръба на купата за салата поставете резените яйца.

 

След това върху доматите сложете сварения фасул, в средата риба тон и около нея филетата от аншоа.

 

Залейте всичко със соса и сервирайте!

 

Салатата е готова.

 

Добър апетит!

 

Съвет:

 

Сервирайте салатата с прясно изпечен хрупкав хляб или сухар.

 

Полезна информация за руколата:

 

Руколата е едногодишно тревисто растение, родом от Югоизточна Азия. Дивата рукола се среща естествено в много части на Средиземноморието и в САЩ, където се аклиматизира. Принадлежи към същото семейство като зелето и броколите. Растението достига височина 80 мм, а цветята му са бели или жълтеникави и образуват съцветия. Плодът е малък и конусен. Много лесно се отглежда със семена. Руколата е зимно растение. Младите ѝ издънки и листа имат силна миризма и се събират от януари до март, тъй като именно тогава те придобиват пиперлив вкус, който е особено скъп за мнозина. Слънчевите места за отглеждане на рукола са идеални, но безпроблемно вирее и в сенчестите места.

 

Руколата е богата на фибри, но и на витамини като К, А и С, В9, каротин, гликозиди, танини, алкалоиди и флавоноиди. Освен това съдържа важни минерали като калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор и йод. Тя е богата на хлорофил. Една чаша рукола съдържа 19 микрограма фолиева киселина, а има само 5 калории!

 

Древното име на растението "Евзомон" е запазено и до днес. Древните гърци са считали руколата за афродизиак, увеличаващ сексуалния нагон, но я използвали и като лекарство за очи. Те също така вярвали, че предпазва от ухапвания от кучета. Флорентино казва, че онези, които трябвало да бъдат наказани с бичуване, изпивали чаша вино, в което била сложена рукола. Така болката ставала по-поносима.

 

Терапевтични действия и приложения на руколата

 

- суровата рукола стимулира апетита
- има диуретични и тонизиращи свойства
- свързана е с доброто здраве на костите, увеличавайки усвояването на калций благодарение на витамин К, който съдържа
- увеличената консумация на рукола намалява риска от хронични заболявания като диабет и сърдечни проблеми
- консумира се след лечение на рак, поради многото антиоксиданти, които съдържа
- препоръчва се при рак на простатата, гърдата, шийката на матката, дебелото черво и яйчниците
- има антибактериални и антикорозионни свойства
- очиства кръвта и подпомага храносмилането
- помага за повишаване на хемоглобина в кръвта, премахва холестерола и в допълнение укрепва стените на кръвоносните съдове

- предотвратява развитието на макулна дегенерация
- помага за стабилизиране на метаболизма и загубата на тегло
- намалява нивата на кръвната захар
- действа благоприятно при настинки

 

Руколата може да се консумира самостоятелно или в комбинация с всички сурови салати (домат, маруля, зеле и т.н.). Също така върви много добре и с макаронени изделия.

 

Още любопитни факти:

 


- От семената на растението се получава леко каустично масло, използвано в медицината.


- Диоскоридис казвал, че зелените части и семето на ракетата, ако се консумират в големи количества, предизвикват силно сексуално желание.


- В римско време използвали руколата като болкоуспокояващо средство.

Сподели: