Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Симптоми на алергия към краве мляко при кърмачета и деца

22 февруари 2023
Симптоми на алергия към краве мляко при кърмачета и деца

Алергия към протеина, съдържащ в краве млякото се проявява най-вече в детска възраст и особено при бебета и малки деца. Тя е изключително рядка при възрастни. Тъй като може да бъде много опасна за пациента, но и защото имитира други състояния, е полезно родителите и грижещите се за деца да познават нейните прояви. Симптомите могат да варират с възрастта. На патофизиологично ниво алергията може да бъде подпомогната от IgE имуноглобулин или да бъде не-IgE медиирана.

 

Кога започва появата на симптоми?

 

Клиничните прояви могат да започнат няколко дни след въвеждането на краве мляко в хранителния режим на кърмачето. Има обаче случаи на проява на симптоми от протеина, който преминава през кърмата. Обикновено това, което имаме предвид при алергии, са обриви, т.е. кожни прояви. Това, макар и вярно, не е единственото проявление.

 

Имуноглобулиновата индуцирана Е алергия е отговорна за случаи на анафилаксия. Тогава говорим за бързо развиваща се, животозастрашаваща ситуация, която трябва да бъде решена възможно най-скоро. Симптомите започват след минути или най-много 2 часа след консумацията на мляко и могат да бъдат уртикария, зачервяване на кожата, безпрецедентна тревожност за детето и сънливост-летаргия. Прояви като повръщане и диария могат да се дължат на алергия, или IgE, или не-IgE медиирана. Вдишването на капчици може да причини симптоми от дихателната система, като хрема, кашлица или затруднено дишане.

 

Междинната не-IgE-медиирана алергия се проявява клинично главно през кожата и храносмилателния тракт. От кожата може да се появи като атопичен дерматит. Алергията към мляко е втората водеща причина за атопичен дерматит при деца след яйцата.

 

IFrameIFrameIFrame

 

От храносмилателния тракт често срещано проявление е елиминирането на кръв и слуз в изпражненията през първите 6-8 месеца. Тази картина се определя като алергичен проктоколит. В същото време тежката колика, значимата гастроезофагеална рефлуксна болест или запек може да се дължат на тази алергия.

 

Отделно проявление, което се проявява с повръщане и / или диария 2-4 часа след приема на мляко или млечни продукти и причинява летаргия и понякога дехидратация на детето, е протеиновият ентероколит (FPIES). Случаят, при който консумирането на мляко е придружено от воднисти изпражнения при кърмачета до 9-месечна възраст, които не се развиват задоволително и могат да имат малабсорбция, се характеризират като индуциран от хранителен ентерит. Често се развива след епизод на инфекциозна диария. На практика лечението на тези симптоми с хипоалергенна формула прави това състояние изключително рядко.

 

Алергични еозинофилни нарушения в храносмилането

 

Такива нарушения мога да се проявят във всяка възраст. Симптомите включват болка при преглъщане (дисфагия), задна стеноза, гастроезофагеален рефлукс, който не отговаря на конвенционалната антиконвулсивна терапия, и епизоди на удавяне. Освен това загуба на тегло, нарушения в развитието и диария, повръщане и епигастрална болка могат да означават еозинофилна алергична стомашно-чревна болест.

 

Синдром на Хайнер (алергична белодробна хемодиализа)

 

Това е рядко състояние, което засяга главно бебетата. Пациентите показват симптоми на респираторна инфекция (треска, кашлица, запушване на носа), както и хемоптиза, анорексия, недостатъчно наддаване на тегло и хемопоеза. IgG антителата към млечните протеини циркулират в кръвта. Рентгенографиите на гръдния кош показват дифузни инфилтрати.

 

В заключение, алергията към краве мляко може да имитира много състояния с най-различни прояви. Поради важността, която тези симптоми могат да имат за живота на детето, знанието, а не паниката и дезинформацията, е най-добрият съветник.

Сподели: