Социални Мрежи
Каталог
За дома

Стресът и децата: 7 съвета за родители

20 януари 2021
Стресът и децата: 7 съвета за родители

Какво е стрес?

 

Думата стрес идва от английската дума "stress". На български можем да наречем този термин „психосоциален натиск“. Стресът е нормална реакция на тялото на човек, когато той чувства, че няма съответните умения / средства за адекватно изпълнение на всички изисквания от заобикалящата го среда.

 

Какво може да причини стрес при децата?

 

Много фактори и събития в живота на детето могат да причинят стрес. Училището или социалната среда на децата вероятно създават натиск, който им е трудно да управляват. Също така събития, които променят живота на детето, като развод, загуба на любим човек, преместване в друг град са някои от другите фактори, които могат да причинят стрес у детето.

 

Стресът при децата не е изненадващ, когато родителите също се чувстват стресирани. Замисляли ли сте се как децата възприемат вашия собствен стрес като родители? Замисляли ли сте се как вашето дете изживява „пълна“ програма, преминаваща от една дейност в друга?

 

Най-голямата опасност за децата е съвременният начин на живот

 

Много хора днес живеят ежедневие с нескрито темпо, пренаселени и преуморени. Според годишното проучване на Американската психологическа асоциация, тийнейджърите днес са също толкова стресирани, колкото и възрастните. Дори малките деца са по-стресирани, отколкото си мислим. Съвременните изследователи все повече вярват, че най-голямата опасност за децата е вредата, причинена от съвременния начин на живот.

 

Трябва ли да се преместим в провинцията?

 

Колко хора са готови да се преместят в провинцията и да живеят по-бавен и спокоен живот, съобразен с ритъма на природата? Може би просто трябва да осъзнаем и приемем опасностите от съвременния начин на живот, като правим всичко възможно да защитим децата от онова, което може да им навреди.

 

"Чувстваш ли се стресирано, детето ми?"

 

Стресът при децата често е труден за откриване. Обикновено децата скриват стреса, който изпитват. Тоест, детският стрес често е придружен от физически симптом. Ако вашето дете съобщи, че не се чувства добре и има често главоболие и болки в стомаха (а неговият лекар е изключил патологична болест като причина) или когато тези симптоми се влошат в определени случаи (например преди изпит или тест), това означава че детето има вероятност да изпитва стрес. Друг път стресът може да доведе до негативни промени в поведението на детето. Някои от най-честите симптоми на стрес при деца са:

 

- често главоболие, болки в стомаха (без патологична причина)

- кошмари

- нарушения на съня

- изолация и избягване на приятели

- въздържание от ежедневни дейности

- нервни навици като гризене на ноктите му, игра или дърпане на косата.

 

Слушайте детето си, слушайте го активно, когато говори с вас, и наблюдавайте как то си взаимодейства в други ситуации извън дома. Сътрудничете и общувайте често с други родители, коино имат контакт с вашето дете, с неговите учители и с тези, които отговарят за извънкласните дейности. По този начин ще разберете дали нещо трябва да ви тревожи.

 

Полезни съвети за предпазване на детето от стрес

 

1. Не натоварвайте графика си

 

Децата се нуждаят от време за игра, време за мечтание, време за творчество и дори време да се отегчават. Децата трябва да разберат, че животът не е само в дейности. Децата трябва да се научат да бъдат сами, без забавление, да се научат да изграждат времето си, без да гледат родителите си или екрана. Тези моменти са много важни за тяхното емоционално и психическо развитие.

 

2. Не бързайте!

 

Хубаво е да се чувствате креативни и развълнувани, но стресът убива. Ако сме честни със себе си, ще осъзнаем, че много пъти правим живота си по-стресов, отколкото трябва да бъде. Ако искате да дадете най-доброто от децата си, намалете скоростта и не бързайте толкова. Децата ще почувстват вашето присъствие по-фокусирано и ще последват вашия пример.

 

3. Насърчавайте детето си, без да го притискате

 

Насърчавайте детето си да бъде креативно, не само с изкуствата, но и с всяко хоби, талант или умение, което е важно за самото дете и което му харесва. Не го принуждавайте да "печели" или да е "винаги първи" с това, което обича да прави, защото в противен случай ще го превърнете в източник на стрес.

 

4. Родители, контролирайте собственото си поведение

 

Ако като родител сте постоянно стресирани и се оплаквате колко сте заети, тогава какъв пример да дадете на децата си? За да бъдете достатъчно добри, вие се стресирате, като правите повече неща, отколкото можете да се справите. Стресът често е избор. Не е неизбежно. Поведението ви като родител, начинът ви на живот, ценностите и убежденията ви са пример за подражание на вашите деца. Ето защо трябва да внимавате и контролирате.

 

5. Повече природа, по-малко филми

 

Децата се нуждаят от повече контакт с природата и по-малко филми. Природата помага на децата да се развиват, да се отпуснат и влияе положително на физиологията им. Може да заведете детето си на кино или да гледате филм заедно, за да го улесните, но избирайте дейности на открито, като разходка, малко планинско изкачване, каране на колело или дори посещение на музей.

 

6. Слушайте, играйте, смейте се!

 

Подобно на възрастните, децата се нуждаят от възможности да говорят, да слушат и да се смеят. Смехът помага на децата да се декомпресират от нормалния натиск на ежедневието. Намерете време през деня, за да разговаряте с детето си за случилото се през деня, което го вълнува. Създайте малки навици за връзка, игра и смях през деня. Например, сутрин, когато се събудите да се криете в завивките, игра на лов преди къпане или всички от семейството да споделят най-добрия и най-лошия момент от деня по време на вечерята. Има много идеи, които можете да измислите. Бъдете спонтанни и креативни!

 

7. Свържете се с детето си

 

Вашето истинско присъствие като родител е това, което кара децата ви да се чувстват в безопасност и прогонва стреса. Може би най-важният фактор за защита на децата от стрес е връзката и насладата, които споделяте с тях.

 

Ако сте стресирани като родител и не можете да се насладите на тази връзка с детето си, направете всичко необходимо, за да преоткриете тази наслада. Това ще бъде едновременно най-големият подарък за вашите деца и най-големият щит за стреса от ежедневието.

Сподели: