Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома

Традиционен гръцки пай с тиквички

16 септември 2020
Традиционен гръцки пай с тиквички

Домакините от континенталната част на Гърция са известни с пайовете, които правят. Казват дори, че най-старите от тях могат да правят пай с какъвто и да е материал в кухнята им! Ако имате достатъчно късмет, че познавате жена от Континентална Гърция, тогава вероятно ще сте забелязали. Пайове с месо или зеленчуци, сладки или пикантни пайове, пайове с или без листа, са само част от подкатегориите, които могат да бъдат разделени в огромната глава „Гръцки пайове“.

 

Необходими съставки:

 

1 кг настъргани зелени тиквички
1 ч. ч. мляко
2 с. л. разтопено масло
2 яйца
1 и 1/2 ч. ч. настъргано сирене тип фета
1 с. л. сол и малко черен пипер
1/2 к. ч. ракия за овкусяване на пая (по желание)
1 пакет бутер брашно

 

Как да си приготвите пая:

 

Настържете тиквичките и ги поставете със сол в гевгир.

 

Оставете ги там поне за половин час, като ги прецеждате от време на време, за да се отървете от водата, която има този зеленчук.

 

След като ги прецедите, ги поставете в голяма купа, като изсипете всички съставки, с изключение на брашното.

 

 

Разбъркайте внимателно с лъжица и постепенно добавете (като продължавате да бъркате) брашното, докато стане гъста хомогенна смес като за кекс (не много гъста, внимавайте с брашното!).

 

Намазнете плитка тавичка, добавете сместа и печете на 200 градуса за около 1 час.

 

Съвети, трикове и полезна информация:

 

Можете да запазите малко настъргана фета и да поръсите сместа с нея, след като я сложите в тавата.

 

За по-здравословен резултат можете да опитате нискомаслено мляко и масло, пълнозърнесто бутер брашно и крема сирене. В случай, че изберете крема сирене, трябва да добавите малко повече сол, тъй като това сирене има мек вкус по природа.

 

Ракията, както казахме в съставките, не е задължителна. Въпреки това, тя придава страхотен аромат на пая и затова ви препоръчваме да опитате.

 

Обърнете внимание на количеството брашно, което изсипвате. Сместа трябва да е течна и пухкава (точно като смес за кекс).

 

Настържете тиквичките от едрата страна на рендето и ги изстискайте внимателно, за да не се размият.

 

Някои домакини слагат тавичката за кратко време в предварително загрятата фурна (без сместа) и след това изваждат тавата, добавят сместа и я връщат отново във фурната. Казват, че така успяват да не залепят пая за тавата. Ако имате такъв страх, можете да го опитате. В противен случай намаслена хартия за печене би помогнала (стига да се сетите да я извадите преди ядене на пая!).

 

Ако имате достатъчно смес, използвайте по-голяма тава или я разделете в две тави. Този пай трябва да бъде тънък, за да запази аромата си и разбира се да бъде приготвен правилно.

 

Тъй като всяка фурна има своите особености, не забравяйте да наблюдавате пая, докато се изпече. Видът му ще ви предупреди по-добре от часовника, ако е готов.

 

А за тези от вас, които имат деца, които избягват да ядат това „зелено“, което има в манджата, можете да им го предложите като пай със сирене. Те няма да разберат нищо и ще получат всички хранителни вещества от тиквичките (само не забравяйте да не слагате ракия в този случай!).

 

В една купа тиквички има 36 калории и 10% от препоръчителния дневен прием на фибри. Фибрите помагат при храносмилането, предотвратяват запека, понижават кръвната захар и намаляват преяждането. Но дори и да сте "патологично" лакоми, без значение колко тикви консумирате, поради високото си съдържание на вода и фибри, съчетани с малкото си калории на порция, те създават усещане за ситост бързо, помагайки да се поддържа едновременно здравословно телесно тегло.

 

Фибрите в тиквички също помагат за поддържане на нисък холестерол. Фибрите се прикрепят към жлъчните киселини, които се отделят от черния дроб по време на процеса на храносмилане, като по този начин „предотвратяват“ киселините да си вършат работата „правилно“, тласкайки черния дроб да произвежда още повече и по този начин допринася за спадането на нивата на холестерола. В допълнение, високите нива на витамин С и А, открити в тиквички, предотвратяват атеросклерозата.

 

Според нови проучвания фитонутриентите, открити в тиквички, помагат за намаляване на симптомите, които водят до доброкачествена простатна хипертрофия, състояние, при което простатната жлеза се разширява, причинявайки проблеми с уринирането и сексуалната функция на мъжете.

 

Сподели: