Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
За дома
  • Начало /
  • Новини /
  • Защо имате главоболие? Открийте причините, които не можете да си представите

Защо имате главоболие? Открийте причините, които не можете да си представите

30 юли 2020
Защо имате главоболие? Открийте причините, които не можете да си представите

Ако принадлежите към - доста рядката категория от онези, които никога не са чувствали главоболие в живота си, тази статия определено не е за вас. В противен случай продължете да четете, за да разберете „скритите“ причини.

 

Обичайните виновници за главоболието

 

Най-честите причини за главоболие включват нарушения на кръвното налягане, наддаване на тегло, защото това натоварва гръбнака, силна тревожност, мигрена (една от формите на главоболие), злоупотреба с вещества като алкохол и кафе и липса на физически упражнения. Но в допълнение към това, повече или по-малко, ако редовно страдате от главоболие, знаете ли, че има още неочаквани причини за главоболието, за които може дори да не подозирате.

 

Какво друго може да бъде виновно за главоболието ни?

 

Проблеми с носа

 

Носът е орган, който е тясно свързан с главоболието, въпреки че повечето хора не мислят така. Ако страдате от силно главоболие, е необходимо задълбочено изследване на носа от отоларинголог. С помощта на ендоскопи едно такова изследване може да разкрие крива носна стена, която притиска нервните окончания и води до болка, полипи в носа, остър или хроничен синузит, алергичен ринит или дори доброкачествени или злокачествени тумори на носа.

 

Синузит

 

Въпреки че главоболието се фокусира зад очите, е един от симптомите на синузит и обикновено това не е първата причина, за която се сещате кога ви боли главата. Другите симптоми на синузит включват запушен нос с много секрети, умора и летаргия без причина и дори чести инфекции на горните дихателни пътища, зрителни нарушения и други неврологични разстройства. Ако имате всички тези симптоми, не отлагайте посещението си при УНГ-специалист.

 

Обструктивна сънна апнея

 

Честа причина за главоболието може да бъде синдромът на обструктивната сънна апнея, който причинява лоша оксигенация на мозъка и води до главоболие и умора. Ако се събуждате често уморени, може да има смисъл да го проверите. В случай на такъв проблем, Вашият лекар ще предложи подходящо лечение.

 

Отит

 

Ако освен че имате главоболие, страдате и от болка в ушите и/или сърбеж вътре, тогава е много вероятно тези два проблема да са свързани.

 

Херпес в ухото

 

Това е вирусна инфекция, причинена от вируса на херпес зостер и неговото реактивиране няколко години след болестта от варицела. Херпесът на ухото може да бъде причинен и от вида на херпес симплекс HSV-1. При хора с варицела вирусът остава латентен в организма и се активира отново, когато защитните му сили станат значително по-слаби. Тези, които имат отслабена имунна система, са изложени на по-голям риск от умора или заболяване (рак, лимфом), ХИВ инфекция или имуносупресивни лекарства. И да, може да причини много главоболие. За щастие обикновено се възстановява, когато инфекцията премине.

 

Излизащ зъб-мъдрец

 

Ако сте я търсили, но нито вие, нито вашият лекар не можете да диагностицирате причината за вашето главоболие, направете посещение при зъболекаря. Това, което трябва да знаете, е, че главоболието от болни зъби-мъдреци е много често, дори преди първия дискомфорт в момента, в който зъбът се опитва да излезе. Именно защото зъбът е „затворен“ в челюстната кост и се опитва да излезе навън, се упражнява натиск върху нервите и кръвоносните съдове в тази област, което води до главоболие. Всъщност това може да се превърне в толкова много болка, че дори обезболяващи не могат да го успокоят.

 

Скърцане на челюстта (бруксизъм)

 

Въпреки че може да не знаете какво правите през нощта в съня си, струва си да обмислите този случай, ако искате да намерите добре скритата причина за вашето главоболие. Има много хора, които скърцат със зъби главно през нощта и се събуждат сутрин с главоболие, но също така постепенно и с кариес. Но тъй като не можете да го разберете, тъй като сте в дълбок сън, когато това се случи, най-честият симптом на следващия ден е, че не можете да отворите добре устата си, мускулите в областта и слепоочията болят.

 

Шоколад

 

Шоколадът е храна, която може да причини главоболие или мигрена при някои хора, които са чувствителни. Шоколадът и сладкишите като цяло повишават рязко кръвната захар, което води до хипогликемия в отговор от организма. Друга теория е, че тирамините (химикалите в шоколада) са отговорни за главоболието. Те са обвинени в причиняването на вид алергична реакция под формата на главоболие при навлизане в тялото.

 

Вино

 

Много хора получават главоболие, ако пият вино и най-вече червено. И в този случай виновникът изглежда е тираминът, който влияе на кръвното налягане. Виното също така съдържа хистамини - вещества, които някои хора не са в състояние да метаболизират. И накрая, танините - полифенолите във виното, са свързани с повишеното производство на серотонин и промените в нивата на този невротрансмитер в мозъка са честа причина за главоболие при хора, предразположени към мигрена. Като цяло е добре да помислите дали някоя от храните, които ядете, влияе на честотата или интензивността на вашето главоболие. Как да направите това? Или като намалите количеството на подозрителна храна, която ядете, или като спрете да я ядете за известно време.

 

Миризми

 

Скорошно проучване, публикувано в научното списание Cephalalgia, показва, че 7 от 10 души с мигрена изпитват криза поради „силна“ миризма. Всъщност това явление се нарича осмофобия. Причината не е ясна, но миризмите могат да активират нервната система. Изследователите изследвали 25 случая на пациенти с главоболие, мигрена през повечето време и обонятелни халюцинации. Те също така разгледали данни от повече от 2100 души за период от 30 месеца: 14 души (по-малко от 0,7%) са описали миризма преди началото на главоболието. Миризмите, отговорни за най-често срещаните мигренозни атаки, според изследователите са различни аромати, багрила, бензин, белина, цигари, изгоряло дърво и пуканки.

 

Важни бележки

 

Ако главоболието се връща на равни интервали от време, препоръчително е да изключите всички възможности и да намерите облекчение, да отидете при специалист или в някой от специализираните центрове за главоболие (те работят в публични и частни болници). Как можете да помогнете на вашия лекар да постави правилната диагноза? Преди да отидете, наблюдавайте и записвайте характеристиките на главоболието, например интензивността на болката, продължителността, местоположението, честотата, както и всяка корелация с определени състояния, т.е. ако външен стимул, като храна, го влошава.

Сподели: